Takip Et

İZMİR'DEKİ ANTİK KENTLER 7- ULUCAK HÖYÜK

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde, İzmir-Ankara Karayolu üzerinde, 220 m rakıma sahip bir konumda bulunmaktadır. Güneyi Nif Dağı, kuzeyi Spil Dağı ile çevrilidir. Bölgenin Ege Denizi’nde geçişini sağlayan Belkahve Geçidi yolu üzerinde yer almaktadır.

1960’ta İngiliz araştırmacı Dr. David French tarafından keşfedilmiş, 1986-1987 yıllarında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Recep Meriç başkanlığındaki bir heyet bölgede yüzeyinden malzeme örnekleri almıştır. Esas çalışmalar ise 1995’ten sonra Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Anabilim Dalı ile İzmir Arkeoloji Müzesi ortaklığında ve Altan Çilingiroğlu başkanlığında yürütülmüştür. 2009 sonrası kazı çalışmaları ise

Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Özlem Çevik önderliğindeki uzmanlar tarafından sürdürülmektedir. Ulaşılan seramik kaplar ve çakmak taşından silahlar, İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Höyükteki çalışmalar sonucu Geç Roma-Erken Bizans, Erken Tunç Çağı ve Neolitik Çağ olmak üzere üç kültür katı tespit edilmiştir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.