Takip Et
  • 14 Ekim 2023, Cumartesi

İZMİR'DEKİ ANTİK KENTLER 4- ERYTHRAİ (ILDIRI)

İzmir’in Çeşme ilçesi yirmi kilometre kuzeydoğusunda bulunan Ildırı Mahallesi’nde yer almaktadır. Erythros, Yunanca’da kırmızı anlamına gelmektedir ve kentin adının da şehrin kırmızı toprakları nedeniyle Erythrai olduğu düşünülmektedir. Bir diğer rivayete göre ise Erytrai adı, şehrin kurucusu Giritli Rahadamanthes’in oğlu olan Erythro’dan gelmektedir.

Kazı çalışmaları sonucu bölgede Tunç Çağı’ndan bugüne yerleşim olduğu görülmüştür.nBir dönem Lidyalılar ve Perslerin egemenliğinde de bulunan kent, Büyük İskender’in ölümüyle Pergamon Krallığı’nın yönetimine geçer. Bizans Dönemi’nde önemini yitiren şehir için Türk egemenliğinde Erythre, Rhtyrai, Lythri adları da kullanılmış, 16. yüzyıl sonrasında ise Ildırı ismi kullanılmaya başlanmıştır.

Şehirdeki arkeolojik çalışmalar ilk olarak 1964-1982 yılları arasında Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hakkı Gültekin ve Prof. Dr. Ekrem Akurgal tarafından yürütülmüştür. Bu çalışmalar ile akropol ve tiyatro açığa çıkarılmış, Athena tapınağına ait kalıntılara ulaşılmıştır. 2007 itibarıyla ise Bakanlar Kurulu izniyle Doç. Dr. Ayşe Gül Akalın Orbay başkanlığındaki heyet kentte çalışmaları sürdürmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.