Takip Et
  • 16 Haziran 2023, Cuma

AYDIN'DAKİ MÜZELER 6- YÖRÜK ALİ EFE MÜZESİ

Yenipazar’da Yörük Ali Efe Caddesi üzerinde bulunan ve 19. yüzyıl sonunda yapıldığı tahmin edilen Yörük Ali Efe’nin İzmir’den dönüşünden ölümüne kadar yaşadığı ev, 1980’li yıllarda çıkan yangında tamamen yanmıştır. 1995 yılında Aydın Kültür Komisyonu, Yörük Ali Efe Evinin restore edilip “Müze Ev” olarak düzenlenmesini önermiştir ve Yörük Ali Efe’nin mirasçıları da evin müze yapılması koşulu ile evi Kültür Bakanlığı'na bağışlamışlardır. 1999 yılında tamamlanan tahsis işlemlerinin ardından evin aslına uygun restorasyonu ve bahçe tanzim çalışmaları başlamıştır.

Yörük Ali Efe’nin kullandığı şahsi eşyaları varisleri tarafından müzeye bağışlanmış, eksik kalan eserler Aydın Müzesi Kıymet Takdir Komisyonu’nca piyasadan alınarak vatandaşların bağışladığı malzemelerle birlikte Aydın Müzesinde toplanmıştır. Aydın Müzesinde toplanan eserlerin bakım ve onarımları yapıldıktan sonra Yörük Ali Efe Evi Müzesi’ne nakledilmiştir.

*

Kuvâ-yı Milliye Komutanı Yörük Ali Efe, 1895 yılında Sultanhisar’ın Kavaklı Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Vasiyetinde Yenipazar’da toprağa verilmek istediğini yazmıştır. Yörük Ali Efe’nin Muslukuyu Mezarlığı’ndaki mezarı Bakanlar Kurulu'nun 29.08.2000 tarih ve 2000/1252 sayılı kararı ile müze bahçesine taşınmıştır.

Yörük Ali Evi Müzesi Aydın Müzesi Müdürlüğü bağlı bir birim olarak İstemihan Talay tarafından 8 Haziran 2001 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzede Yörük Ali Efe’ye ait eşyalar, fotoğraflar, Kurtuluş Savaşı’na ait fotoğraf ve etnografik eserler sergilenmektedir. Müzenin bahçesinde ise Yörük Ali Efe’nin mezarı ve heykeli bulunmaktadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.