AyFm 100.5
  • 7 Temmuz 2025, Pazartesi 08:31

Aydın'ın Ölmez Çiçeği yok oluyor

Aydın’a özgü endemik bir tür olan Aydın Ölmez Çiçeği, rüzgar enerji santrali (RES) projeleri nedeniyle yok olma tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, 11 bireyin kaldığı çiçek türünden bugün yalnızca 3’ünün hayatta olduğunu açıkladı.

Aydın’ın doğal simgelerinden biri olan Aydın Ölmez Çiçeği (Helichrysum heywoodianum), enerji projeleri nedeniyle yaşam alanını hızla kaybediyor. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, bölgedeki rüzgar enerji santrali (RES) projelerinin, bu endemik türü yok olmanın eşiğine getirdiğini söyledi.

İngiliz botanikçi Davis tarafından 1960’lı yıllarda Samson Dağları’nda keşfedilen ve bilim dünyasına tanıtılan Aydın Ölmez Çiçeği, yıllardır EKODOSD tarafından düzenli olarak takip ediliyordu. Son yapılan gözlemler kapsamında geçen sene tespit edilen 11 bireyden şuan 3'ünün hayatta kaldığı bir tanesinin kuruduğu geriye kalanların ise yok olduğu ifade edildi.

800-900 METRE YÜKSEKLEREDE YETİŞİYOR 

Sürücü, Aydın Ölmez Çiçeği’nin diğer ölmez çiçeklerle karıştırıldığını belirterek, bu türün yalnızca 800–900 metre yükseltilerde yetiştiğini ve odunlaşmış gövdesi ile ayırt edilebildiğini söyledi. Diğer türlerin deniz kenarlarına yakın yerlerde yetiştiğini belirtti.

"KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN NİCE BİTKİLERİN OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUZ"

Son olarak Sürücü, "Milli Park başta olmak üzere Kuşadası ve çevresi, biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin kaynaklara sahip olup, keşfedilmeyi bekleyen nice bitkilerin olduğunu tahmin ediyoruz. Bu tür projeler endemik türlerin bulunduğu doğal alanlara değil uygun alanlara yapılmalıdır" dedi. (İREM DELİCE)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.