AyFm 100.5

"Biz de, mesleğimiz de can çekişiyor"

Aydın’ın Çine ilçesinde 54 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Turgut Çevik, mesleğin artan sanayi üretimi, hazır giyim sektörünün yaygınlaşması ve ekonomik koşulların etkisiyle yok olma noktasına geldiğini söyledi.

Çine'de 1971 yılında çırak olarak mesleğe adım atan ve 50 yıldır aynı dükkanda mesleğini sürdüren Çevik, o dönemde tamirciliğin rağbet gören bir iş olduğunu ifade ederken, “Her dükkânda 4-5 çırak olurdu. Şimdi kimse bu işi öğrenmek istemiyor. O nedenle mesleğimiz can çekişiyor” dedi.

Çevik, sektörde yaşanan daralmayı ise “Eskiden Çine’de 30’dan fazla ayakkabı tamircisi vardı, bugün sadece 4-5 kişi kaldık" diyerek aktardı.

"KIRSALDA ÇALIŞIYORUZ, ÇOĞU MALZEME GELMİYOR"

Malzeme temininde büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Çevik, “Bir çivi ya da bağcık bulmakta zorlanıyoruz. Kırsalda çalışıyoruz, çoğu malzeme gelmiyor. İş yapmak istiyoruz ama imkanlarımız sınırlı” ifadelerini kullandı.

Ekonomik koşulların işleri doğrudan etkilediğini ve kazancın yaşam standartlarını karşılamadığını vurgulayan Çevik, "Benim lüks bir hayatım yok ama yine de geçinmek zor. Günde 17 saate yakın çalışıyorum, buna rağmen ev geçindirmek mümkün değil" dedi.

GENÇLERE MESLEĞİ ÖNERMİYOR

Gençlere mesleği önermediğini söyleyen Turgut Çevik, “Bu iş artık ev geçindirmez. Gençler de bunu gördüğü için mesleğe yönelmiyor” diye konuştu.

Çevik’in açıklamaları, ayakkabı tamirciliği gibi zanaat mesleklerinin kırsalda nasıl gerilediğini ve gelecekte tamamen yok olma riskiyle karşı karşıya kaldığını bir kez daha ortaya koyuyor. (YUNUS TURUPÇU)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.