Takip Et

SON DAKİKA

İsmail ŞENLİ

Temizlik şart

13 Mart 2016, Pazar

     

Hemen hemen her evde ve iş yerinde dizüstü ya da masaüstü bir bilgisayar mevcut ve bu bilgisayarların belirli bir ekonomik ömrü var. Bu ömrü uzatmak bir bakıma bizim elimizde.

Bilgisayarınıza en son ne zaman bakım yaptırdınız hiç düşündünüz mü? Aldığımızdan beri hiç yaptırmadık cevabını duyar gibiyim. Bilgisayarlarımızın belirli düşmanları var. Bu düşmanların başında toz gelir. Her ne kadar küçücük olsa da bilgisayarımıza verdiği zarar hayli büyüktür.

FANLARDAN TOZ GİRER

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarımızın işlemcileri, yaptıkları işleme göre belirli bir ısı ortaya çıkarır. İşlemcinin sağlıklı çalışabilmesi için de bu ısının belirli seviyede sabit kalması gerekir. Bunu sağlayan da bilgisayarlarımızdaki soğutma sistemleridir. Soğutma sisteminin bir parçası olan fanlar bilgisayarımızı ve işlemcimizi soğuk tutabilmek için dışarıdan içeri doğru hava çekerler ve bilgisayarımızın parçalarını soğuturlar. Dışarıdan çektiği bu hava ile birlikte dışarıdaki tozlar da beraberinde bilgisayarın içine girer ve zamanla birikirler. Biriken tozlar, bilgisayarın parçalarının havayla temasını keser ve sağlıklı bir şekilde soğumalarını engellerler. Tozlar aynı zamanda da fanlarda birikerek fanların dönme işlemini yavaşlatır. Sağlıklı bir şekilde çalışamayan fanlar bilgisayarımızı yeteri kadar soğutulamayacaktır. Özellikle işlemcinin haddinden fazla ısınması sonucu bilgisayarımız yavaşlayacak, programları sağlıklı bir şekilde çalıştıramayacaktır. Bakım yapılmayan bilgisayarımızda sonlara doğru aniden donmalar başlar ve hiçbir işlem yapamaz hale gelir. En son olarak aşırı derecede ısınan işlemcimiz yanar ve bilgisayarımız kullanılamaz hale gelir.

KASA İÇİ BAKIMI

Böyle bir kötü sonla karşılaşmamak için bilgisayarlarımızı 3-4 ayda bir düzenli olarak bir bilgisayar servisine götürüp kasa içi bakımı yaptırmamız gerekir. Yapılan temizlik sonrası tozdan kurtulan bilgisayarımız sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam edecektir. Bu yüzden bizim için ve bilgisayarlarımız için temizlik şart. 



Yazarın Tüm Yazıları

4.5G ile gelen yeniliklerden biri; VoLTE

17 Nisan 2016, Pazar

4.5G’miz hayırlı olsun

3 Nisan 2016, Pazar

Yurt dışından online alışveriş

27 Mart 2016, Pazar

Alışverişte devir değişiyor

20 Mart 2016, Pazar

Temizlik şart

13 Mart 2016, Pazar

Cep telefonlarındaki tehlike

28 Şubat 2016, Pazar

Hamam böcekleri bir gün hayatımızı kurtarabilir

21 Şubat 2016, Pazar

Siber ordu

14 Şubat 2016, Pazar

AKK vites artırıyor

7 Şubat 2016, Pazar

İnternet'ten alışveriş yapmadan önce aman dikkat!

31 Ocak 2016, Pazar

İnternetin önündeki engel: AKK

17 Ocak 2016, Pazar

Tabletli çocuklar

10 Ocak 2016, Pazar