Takip Et

SON DAKİKA

İsmail ŞENLİ

İnternetin önündeki engel: AKK

17 Ocak 2016, Pazar

     

Türkiye'ye ilk 1993 yıllında gelen internet şu milyonlarca kullanıcıya ulaşmış durumda. Teknolojinin gelişmesiyle de daha da yaygınlaşıyor ve kullanıcısı sayısı giderek artıyor.

Aydın'da ve Türkiye'de yaygınlaşmakta olan fiber internet, bağlantı hızımızı muazzam hızlara çıkarmakta ve işimizi daha da hızlandırmakta. Bu hızı tam anlamıyla kullanabiliyor muyuz? İşte asıl sorun burada.

Şu anda Türkiye'deki internet üzerinde çağ dışı kalmış bir uygulama var. Adı namı değer "Adil Kullanım Kotası" kısaca AKK. Önceki akşam eşimin amcasınaı ziyarete gittik. Eşimin Amcası evine internet bağlatmak istemiş. İnternet sağlayıcısı ile görüşmüş ve aylık 50 TL'ye internet sözleşmesini yapmış. Amcama verilen internet hızının ne kadar olduğunu sordum ve bana internet sağlayıcısı ile yaptığı sözleşmeyi uzattı. Sözleşmeye şöyle bir göz attım. Amca ne güzel fiber internetti kullanabiliyorsun, üstüne üstük bir de 25 megabit hız vermişler on numara. Ama sözleşmenin altında bir ayrıntı var onu atlamışsın dedim. Nedir o deyince namı değer "Adil Kullanım Kotası" hemde 35 gigabayt olduğunu söyledim. Kendisine verilen internet hızının çok iyi olduğunu ama kota dolunca, internet hızının 3 megabite düşürüleceğini anlattım. Tabii şaştı kaldı. "Benim oğlan KPSS'ye hazırlanıyor ve internet üzerinden izlemesi gereken eğitim videoları var" deyince, kotanın ay sonu gelmeden hemen dolacağı da malum.

Gelişen teknoloji daha hızlı bir internet gerektiriyor. İnternet servis sağlayıcılarının fiber internetle 1000 megabit hıza kadar verdiği hızlar, Adil Kullanım Kotası'yla önemsiz kalıyor. Sosyal medyada bazı kişiler şimdiden internetin önünde bir engel olan Adil Kullanım Kotası'nın kaldırılası için internet kullanıcılarını örgütlemeye başladı. İnternet üzerinden imzalarla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na başvuruda bulundular. Sonuç çıkar mı orası meçul?

Fiber internet gibi bir altyapıya milyonlarca lira harcayıp ve kurduğun bu altyapıyla verdiğin hızlı internetin önünü Adil Kullanım Kotası denen illetle tıkıyorsan bir kıymeti yok. Zaten Türkiye'de ADSL ile 3 megabit ve üst hızları çok rahat alabiliyorduk. Neden milyonlar harcamaya gerek vardı? Sorulacak soru bu. Cevap ise ortada. Bir an önce internetin önünde bir engel olan Adil Kullanım Kotası uygulamasının kaldırılması. Kaldırılmalı ki internet sunulan hizmetler tam anlamayla kullanılabilsin.

Hepinize hızlı internetler.



Yazarın Tüm Yazıları

4.5G ile gelen yeniliklerden biri; VoLTE

17 Nisan 2016, Pazar

4.5G’miz hayırlı olsun

3 Nisan 2016, Pazar

Yurt dışından online alışveriş

27 Mart 2016, Pazar

Alışverişte devir değişiyor

20 Mart 2016, Pazar

Temizlik şart

13 Mart 2016, Pazar

Cep telefonlarındaki tehlike

28 Şubat 2016, Pazar

Hamam böcekleri bir gün hayatımızı kurtarabilir

21 Şubat 2016, Pazar

Siber ordu

14 Şubat 2016, Pazar

AKK vites artırıyor

7 Şubat 2016, Pazar

İnternet'ten alışveriş yapmadan önce aman dikkat!

31 Ocak 2016, Pazar

İnternetin önündeki engel: AKK

17 Ocak 2016, Pazar

Tabletli çocuklar

10 Ocak 2016, Pazar