Takip Et

SON DAKİKA

İsmail ŞENLİ

Cep telefonlarındaki tehlike

28 Şubat 2016, Pazar

     

Cep telefonları günlük hayatımızın vazgeçilmezi durumunda. Giderek gelişen özellikleriyle birlikte günlük hayatımızda kullanımı her geçen gün artmakta. Peki bazen elimizden hiç düşürmediğimiz, faydası bizim için çok fazla olan cep telefonları sağlığımız için zararlı mı bunu hiç düşündük mü?

Her elektronik alet gibi cep telefonları da belirli bir miktar radyasyon yayar ve bu radyasyon bizim için zararlıdır. Cep telefonlarında bu zararı gösteren ölçü birimine Spesific Absorption Rate, Türkçe olarak Özgül Emilim Oranı anlamına gelen SAR, vücudunuz tarafından soğurulan enerjinin miktarını ölçmek için kullanılan bir değerdir. Bu değer arttıkça bize verdiği zarar da artmaktadır.

PEKİ, BU SAR DENİLEN DEĞER NE KADAR OLMALIDIR?

Sağlık uzmanları güvenli SAR değerinin, yani maruz kalınan radyofrekans enerjisinin en fazla 1.00 olması gerektiğini savunuyor olsa da uluslararası standartlar ve sertifika toplulukları cep telefonlarının 2.00 SAR değeri ile piyasaya çıkmasına izin veriyor.

SAR değerleri her cep telefonu için farklı. Aynı markanın ürettiği farklı iki modelin SAR değeri bile farklılık gösterebiliyor.

Şuan piyasada çakma diye tabir ettiğimiz ucuz cep telefonları mevcut. Bu telefonların hangi kalitede üretildiği malum ortada. Ucuz etin suyu yavan olur hesabı. Bu nedenle de SAR değerlerinin ne olduğu da belli değil. O yüzden bu telefonlardan uzak durmak sağlığımız için en iyisi.

Bence cep telefonu almadan önce özelliklerinden çok SAR değerine bakmamız gerekiyor. Almak istediğimiz cep telefonunun SAR değerleri internette küçük bir aramadan sonra rahatlıkla bulabiliriz. Tabi SAR değeri en düşük hangisiyse onu tercih etmek en mantıklısı olur. Malum her şeyin başı sağlık sevgili okuyucular. 



Yazarın Tüm Yazıları

4.5G ile gelen yeniliklerden biri; VoLTE

17 Nisan 2016, Pazar

4.5G’miz hayırlı olsun

3 Nisan 2016, Pazar

Yurt dışından online alışveriş

27 Mart 2016, Pazar

Alışverişte devir değişiyor

20 Mart 2016, Pazar

Temizlik şart

13 Mart 2016, Pazar

Cep telefonlarındaki tehlike

28 Şubat 2016, Pazar

Hamam böcekleri bir gün hayatımızı kurtarabilir

21 Şubat 2016, Pazar

Siber ordu

14 Şubat 2016, Pazar

AKK vites artırıyor

7 Şubat 2016, Pazar

İnternet'ten alışveriş yapmadan önce aman dikkat!

31 Ocak 2016, Pazar

İnternetin önündeki engel: AKK

17 Ocak 2016, Pazar

Tabletli çocuklar

10 Ocak 2016, Pazar