Takip Et
  • 24 Şubat 2021, Çarşamba

Tuvalet kağıdının önemi

Amerikalı Joseph Cattey tarafından 1857 yılında ilk üretimi gerçekleştirilen tuvalet kağıdı, 1880 yılından sonra da rulo olarak satılmaya başlanmış. Türkiye'de ise ilk üretimi 1970 yılında başlamış. Her ne kadar tuvalet kağıdı olarak tanımlansa da, günümüzde pek çok alanda kullanılmaktadır.

Peki  hayatımızın vazgeçilmezi olan bu tuvalet kağıdı elde etmek için hangi aşamalardan geçer. Ağaçlar kesildikten sonra kabuklarından ayrılır yani soyulur. Bu soyma işleminin ardından parçalara ayrılarak kütük haline getirilen parçalar daha da küçültülür ve hamur haline gelebilmesi için ufak parçaların içine su eklenir. Bu işlemin ardından karıştırıcıya atılan, küçük parçalar su yardımı ile hamur haline getirilir. Hamurun içine kağıdın oluşumundaki en önemli madde olan selüloz konur. Suda eritilen selüloz, kağıt hamuru haline getirilirken beyazlatılması için mürekkep eklenerek beyaz renk alması sağlanır. Böylece selülozdan kağıt üretimi gerçekleşmiş olur. Kağıt haline gelebilmesi için hamur kıvamındaki bu ürün kısa bir süre mikserlerde karıştırılır. Karıştırıcılardan çıkan kağıt hamuru borular aracılığı ile kağıt makinesine işlenmek üzere gönderilir. Daha sonra hamur halindeki bu karışıma basınç ve vakum uygulanır. Kağıt hamurundaki su oranı azaltılır. Sıcak silindirler aracılığı ile ezilerek sudan arındırılmış hamur, artık bu işlemler sonunda kağıt ürünleri olabilmek için uygulanacak yeni işlemlere hazır hale gelmiş olur.

 

Şimdi ‘bu gereksiz bilgi çok mu lazım’ diyebilirsiniz. Her bilgi öncelikle hepimiz adına faydalı olacaktır. Her gün defalarca kullandığımız bu vazgeçilmezin hangi aşamalardan geçtiğini kısaca aydınlatmış olduk. Şimdi de tıpkı tuvalet kağıdı gibi çok amaçlı başka neler var onu irdeleyelim. Bunun için biraz hafızalarımızı zorlamamız ve biraz da arşivleri karıştırmamız gerekebilir. Şimdi Aydın’ın yerel siyasetinde geçen 5-10 hatta 20 yıl geriye gidecek olursak, öncelikle kimlerin yerel siyasette yer aldığını bulmaya çalışalım. Özellikle yerelde kimlerin belediye başkan adayı, kimlerin belediye meclis üyeliği, kimlerin İl Özel İdaresi’nde görev aldıklarını hatta TBMM’de Aydın’ı temsil edenleri düşünelim. Buralarda görev alan A, B veya C partisi gözetmeksizin görev alan isimlerin şuan niye unutuldukları da çok önemli. Bu kelli felli abiler Aydın için ne ürettiği, hangi hizmetlere imza attıklarını halk olarak bilme hakkımız olduğunu düşünüyorum. Bunları biraz düşündüğümüzde ve kısa bir araştırma yaptığımızda bu zatların halk adına neler yaptığını veya kime hizmet ettiğini de hatırlamış olacaksınız. Hatta yukarıda tarihçesi ile birlikte hayatımızın vazgeçilmesi, olmazsa olmazı tuvalet kağıdı gibi hangilerinin kullanılıp atıldığını da anımsayan çok sayıda okuyucunun olacağını biliyorum. Siyah görünümlü beyazların, beyaz görünümlü siyahların sizleri yıllarca uyutup, çıkarları uğruna onursuzca yaşamaya devam ettiklerini fark edeceksiniz. En önemlisi de, hepimizin kullanıp attığı tuvalet kağıdı gibi bu önemli kişilikler kime hizmet ettiğini ve kimin, kimleri tıpkı tuvalet kağıdı gibi kullanıp attığını da bulacağınızdan şüphem yok. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.