Takip Et
  • 17 Eylül 2022, Cumartesi

SOSYAL KONUT PROJESİ FAYDALI OLUR MU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı asrın sosyal konut projesi gündemde oldukça geniş yer buldu. Lafı uzatmadan direk söylemek gerekirse, hazırlanan paketi çok önemsiyor ve takdir edilmesi gerektiğinin altını çiziyorum. Zira satışa çıkarılan konutlar bugünkü piyasanın neredeyse yarı fiyatına ve hatta daha düşük bir bedelle satışa çıktı.

Dar gelirli bir aile, hele bir de kirada yaşıyorsa en çok sahip olmak istediği şey kuşkusuz başını sokacak bir evi olmasıdır. Bu proje de bence dikkat edilmesi gereken fırsatçılara izin vermemek.Hani vardır ya öyle tipler Ucuza konut alıp satmayı düşünenlerin heveslerini kursaklarında bırakmak gerek öyle ümit ediyorum ki buda düşünülmüştür ve gerekli önlemler alınacaktır.

Bu proje evi olmayanlar için düşünülmüş bu kesin. Ancak her dar gelirli ev sahibi olabilecek mi? İşte bende dahil kimse evet cevabını vermez. Proje güzel düşünülmüş, kesinlikle takdir edilmesi gerekir.

2+1 konutların 608 Bin TL, 3+1 konutların 850 Bin TL’den satışa çıkması bugünkü piyasa koşulları düşünüldüğünde gerçekten uygun. Ancak bir yıl önce konutların bugünkünden 2-3 kat daha düşük olduğunu unutmayalım ve bugün bu hale gelmesinde emeği geçenler utansın.

Asgari ücret bugün 5500 TL.En düşük konut taksiti 2280 TL. Evine sadece bir asgari ücret giren bir ailenin konut alamayacağı ortada. Hele bir de kirada yaşıyorsa zaten mümkün değil. Evinize 3 asgari ücret giriyorsa eğer yine konut alamayacaksınız. Çünkü bu seferde 16 Bin TL hane gelirine takılacaksınız. Dolayısıyla asgari ücretlilerinde ev sahibi olabilmesi için başka formüllerde üretilmeli.

Konutları alanlar taksitleri bitene kadar satamayacaklar. Bu da fırsatçılığın önüne geçmek için önemli bir karar. Ancak bu ülkede her şeyi kılıfına uyduran fırsatçılar muhakkak bunu da suiistimal edecek bir yöntem bulurlar. Örneğin başkası üzerinden peşin alıp hemen satabilirler mi acaba diye düşünmeden edemiyorum.

En önemli konulardan birisi ailesiyle birlikte yaşayan evli çiftle mesela. Aslında iki ayrı hanedir ama hayat şartları beraber yaşamayı zorunlu kılmış. Bunlar için çözüm yolu belir lendimi başvuru sürecinde göreceğiz.

Bence iyi de olsa bu projede hala eksikler var ve bunlar tamamlanmadan, soru işaretleri giderilmeden açıklamak doğru olmadı. Kervan yolda dizilir derler, başvuru süresi Ekim sonunda bitecek bu tarihe kadar eksikler giderilmeli. Her şeyden önce 16 Bin TL olan gelir sınırı 4 asgari ücret olan 22 bine, ya da 20 bine çıkarılmalıdır. Buradan tek asgari ücretli dar gelirli ailelere ne yazık ki konut çıkmadı, umarım asgarinin bir tık üzerindeki aileler bari ev sahibi olabilir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.