Takip Et
  • 3 Eylül 2022, Cumartesi

Bir ulusun tekrardan doğuşu...

Günü geçmiş dahi olsa Hani hep diyoruzya Ağustos ayı zaferler ayı diye bende Büyük zaferin 100.'üncü yılını köşemde anmadan geçmek istemedim.

Düşmanla gece gündüz çarpışan Kara Fatmaların, Çete Emir Ayşelerin,Kılavuz Haticelerin, cepheye silah ve mühimmat taşıyan,siper kazıp cephede hemşirelik yapan kadınlarımızın, ben buraya kaçmak için değil ölmeye geldim diyen ağaların, silahı olmayıp yerden taş alıp düşmana atan yiğitlerin, bugün kadını,erkeği,genci,yaşlısı,çocuğu,askeriyle bütün türk milletinin zaferidir.

Bütün dünyayı dize getirip, bağımsızlık meşalesini yakıp,küllerimizden doğmanın tam 100. Yılındayız. Sadece Türk milletinin bağımsızlığı ve bayramı da değil bugün, bütün dünyanın bayramı. Sömürgeci-liğe ve emparyalizme karşı muzaffer olabilmenin, insanlığın zaferi...

Bundan tam 100 yıl öncesini düşünün;

Önemli toprakları işgal edilmiş bir ülke. Düşmana fırsat veren Mondros antlaşması, savaşlardan bit-kin düşmüş bir halk. Batık bir ekonomi. Silahlarına el konulmuş moralsiz bir ordu. Çıkan akımlarla bocalayan düşünürler, esir olmuş bi saray ve iç karışıklığı gün bilen etnik gruplar.Tüm bunlardan son-ra cesur bir lider, bütün olumsuzluklara, çaresizliğe nazaran milli mücadeleyi başlatıyor, tükenmiş milletin karanlığına ışık oluyor.

Ve 5 gün 5 gece süren o zaferin başlangıcı...

26 Ağustos günü Mustafa Kemal Paşa Kocatepe'de şafak vakti topçu ateşleriyle birlikte Büyük Taar-ruzu başlattı. Başlayan harekatın devamında Türk askeri, sabahın ilk ışıklarıyla hücuma geçip Tınazte-pe'yi ele geçirdi ve Belentepe ile Kalecik Sivrisi'nden taaruza geçti.Aynı gün Afyonkarahisar, 8'inci Tümen tarafından düşman işgalinden kurtarıldı. 28 ve 29 Ağustos'ta başarıyla sürdürülen taar-ruz,düşmanın 5'inci tümeninin etkisiz kılınmasıyla neticelendi.

Mustafa Kemal Paşanın bizzat yönettiği Dumlupınar'da meydan muharebesinde kahraman Meh-metçik, Yunan birliklerini, Allıören, Keçiler,Kızıltaş deresi yolunun iki yanında tamamen sarıp imha etti ve yedi düveli yenip sesini duyuran Türk Ordusu, Büyük Taarruzu zaferle sonuçlandırdı.

Ne diyordu ATAM ?

"Efendiler ! Yüzyıllardan beri Türkiye'yi yönetenler çok şeyler düşünmüşlerdir; fakat yalnız bir şeyi düşünmemişlerdir. Türkiye'yi. Bu düşüncesizlik yüzünden Türk vatanının, Türk milletinin uğradığı zararları ancak bir şekilde giderebiliriz. O da artık Türkiye'de Türkiye'den başka bir şey düşünme-mek.Uygarlık yolunda yürümek ve başarılı olmak, hayatın şartıdır. Bu yol üzerinde bekleyenler ve-hayut bu yol üzerinde ileri değil geriye bakmak bilgisizliği ve dikkatsizliğinde bulunanlar, uygarlığın coşan seli altında boğulmaya mahkumdurlar

Velhasılkelam, dedelerimiz,ninelerimiz etiyle tırnağıyla bunca umutsuzluk çölü içerisinde mücadele ederek bu vatanı kolay kurtarmadılar. Yüzbinlerce şehit verilmiş bu toprağa sahip çıkmaksa bizim görevimiz. İçinde bulunduğumuz ekonomik ve siyasi krizlerden,buhramlardan çıkmak , Atatürk'ün bize açtığı yolda gizli.

Bize özgürce yaşama şansı veren Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk,askerlerini ve yüce Türk milletini saygı ve özlemle anıyorum. Var olma zaferimiz kutlu olsun. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.