Takip Et
  • 12 Mart 2022, Cumartesi

Vicdansız fırsatçılar!

Demem odur ki kişiliğimiz, yaşadığımız olayların toplamıdır...

Şöyle etrafımıza baktığımızda pek de iyi şeyler yaşamıyoruz!

Enerji fiyatları, ekmek fiyatları, yaş sebze fiyatları, akaryakıta günaşırı gelen artışlar, artan tarımsal girdiler ve kur farkının Türk Lirası üzerinde baskın etkisi altında boğulurken, Rusya- Ukrayna savaşı pahalılığı daha da artırdı...

Dünyanın her hangi bir coğrafyasında bir olay yaşansa ucu gelip bize dayanıyor...

Amerika öksürse, Avrupa aksırsa, Çin ve Rusya anırsa biz etkileniyoruz!

Ekonomimiz alt üst oluyor. Pahalılık artıyor. Çarşı-Pazar allak bullak oluyor.

Artan artışlara bir de vicdansız fırsatçılar fiyat bindirince olan dar gelirli vatandaşa oluyor...

Rusya- Ukrayna ya savaş açtı savaş orda tantanası bizde ne yapıp edilip

Ucu geldi bize dokundu...

Yaşanan son örnek Ayçiçek Yağ’ına gelen fahiş fiyat artışı

Neden bu savaşta Ayçiçek yağında ciddi oranda artış yaşandı?

Çünkü Türkiye, Ayçiçek yağının yüzde 56’sını Rusya’dan, yüzde 12’sini Ukrayna’dan ithal ediyor. Savaşta olan bu iki ülkeden toplam yüzde 68 Ayçiçek ithal ediyoruz.

Rusya, yağ yüklü gemileri limanlarda beklettiği, çıkışlarına izin vermediği için Türkiye’nin yağ ithalatı büyük oranda durdu.

Ülkemizdeki akbabalar da bunu fırsata çevirdi. 140 TL olan 5 litrelik bir teneke Ayçiçek Yağını 220 TL’ye varan fiyatlarla marketlere dağıttılar. Vatandaş da “Ayçiçek yağının fiyatları çok yükselecek” diye marketlere hücum etti. Kimi, 4, kimi 5, kimi de 10 tenekeye varan yağlar alındı.Öyleki bir tane fazla alabilmek için kavgaya tutuşanlar bile oldu. Okadar üzülüyotum ki o görüntüleri izledikçe sizlerde benim gibi haberlerde görüyorsunuzdur ukrayna daki durumu savaş var ama ne birbirini iten ne birbirinin malına göz diken var.Savaş var tek açık market var ama insanlar sırada köprü yıkılmış karşıya geçecekler ne birbirlerini eziyorlar ne de karmaşa çıkarıyorlar yiyecek dağıtılıyor ne birvirini ezen var nede ihtiyacından fazlasını almak için bağırıp çağıran var bu yazdıklarım size çok tanıdık geldi değilmi maalesef ki bu birtek bizim ülkemizde oluyor galiba düşünsenize savaş orda ama biz burda aç kalacağız diye birbirimizi parçalıyoruz.Tabi durum böyle oluncada akbaba gibi bekleyen bazı Marketçiler de talep fazlalaşınca kendi fiyatını ekledi. Bir teneke yağın fiyatı 250 ile 300 TL’ye kadar çıktı.Kepazeliğe, rezilliğe ve vicdansızlığa bakar mısınız?

Stokçular ile fiyatları keyiflerine göre artıran Market sahiplerine ve yöneticileri devletin ekonomi politikalarını hiçe saydıkları, yaptırımlardan çekinmedikleri ve korkmadıkları için istedikleri artışı yapabiliyor.Burada devlete çok büyük bir iş düşüyorDevlet önce vatandaşını düşünmek zorundadır. Vatandaşını mağdur eden yapılarla mücadele etmelidir.

Mağdur olan vatandaşın sırtına basarak kazanç sağlamak isteyen stokçu ve marketçi vicdansızlara devlet en ağır şekilde cezalandırmalı.

Sadece 10 bin TL, 100 bin TL para cezası yazarak bunu geçiştirmemeli. Cezalar caydırıcı olmalı. İşletmesini kapattırmalı, ticaretten men etmelidir.Hapis cezası uygulanmalıdır...

Son olarak şunu da söylemeliyim...

Türkiye kendi kendisine yetecek üretimi yapabilecek dünyadaki ilk 10 ülke arasında bulunuyor.

Tarım alanlarımız geniş. Topraklarımız verimli.Ancak ülkede tarım politikamız kötü. Tarım yapamıyoruz. Ekemiyoruz, üretemiyoruz.Tarım da dışa bağımlılığımıza son vermeliyiz.

Ülke olarak tarıma yönelmeliyiz.

Ekmeliyiz, üretmeliyiz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.