
Çine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan, hayvanlarda görülen yanıkara hastalığına dikkat çekti. Atıgan, "Sığırlarda hastalık ölümcüldür, kesinlikle kesimi yapılamaz" dedi.
"Sığırlarda yanıkara hastalığı ölümcül bir hastalıktır" diyen İlçe Müdürü Özkan Atıgan, "Özellikle sonbahar ve kış başlangıcında patates ve pancar ekilen tarlalarda ve hastalıktan ölen hayvanların gömülmeden bırakıldığı meralarda otlatılan sığırların boyun, omuz, kalça gibi kas yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde sıcak, ağrılı ve üzerine basıldığında çıtırtılı ses çıkartan gazlı şişlikler oluşturur
Hastalık aniden başlar ve solumun güçlüğü, topallık ve depresyon görülür. Geviş getirme durur. Diş gıcırdama vardır. Solunum güçlüğü ve kalp yetmezliği başlar. Vücut sıcaklığı artar. Yoğun kas olan bölgelerde çıtırtılı şişlikler oluşur ve daha sonra bu şişlikler birleşir. Bu aşamadan sonra ölümler görülür. Ölüm oranı yüz 98'dir. Hastalık çok hızlı seyrettiği için tedavisi zordur. Tedavi edilse bile vücutta hasarlar meydana getirir" diye konuştu.
"KESİNLİKLE KESİMİ YAPILMAZ"
"Yanıkara teşhisi konulan hayvanların kesinlikle kesimi yapılmaz" diyen Atıgan, "Kesimi yasak hastalıktır. Hasta hayvanın hiç bir parçası insan gıdası olarak tüketime sunulmaz. Hastalıktan ölen hayvanlar derin çukurlara üzerine kireç dökülerek gömülür ya da yakılarak imha edilir. Bu şekilde imha edilmeyen ölü hayvanlar hastalığı tüm çevreye ve çevre köylere bulaştırır. Bu nedenle hastalık görülen bölgelerde, hastalık belirtileri başlamadan önce mutlaka Yanıkara aşılaması yapılması gerekmektedir. Hayvanlar meraya çıkmadan önce kesinlikle Yanıkara aşısı ile aşılanmalı, aşısı yapılmayan hayvanlar kesinlikle hastalıklı meralara gönderilmemelidir" dedi.
"HAYVANLARIN HER YIL AŞILANMASI GEREKİR"
İlçe müdürlüğü olarak bu hastalıkla ilgili üzerilerine düşen görevi yaptıklarını belirten Atıgan, "Yanıkara hastalığı ihbarı mecburi olmayan bir hastalık olduğu için Yanıkara aşılamaları, hayvan sahiplerinin talebi üzerine yapılmaktadır. Hayvan sahipleri ilçe müdürlüğümüze aşılama talebi ile müracaat ettiğinde, ilçe müdürlüğü olarak enstitüden aşı talebinde bulunuyoruz ve en kısa zaman içinde talep edilen köye gidilerek aşılama çalışmalarına başlıyoruz. Aşılamaların sağlıklı ve verimli olabilmesi için hayvanlarda hastalık görülmeden önce her yıl aşılama yapılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı. (OSMAN YURTTAŞ/MADRAN AJANS)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.