Takip Et

Artan kalp krizi vakalarının sebebi bakın neymiş

Aydın’ın Efeler ilçesi Özel Medinova Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Nazmi İlker Bayrak artan kalp krizi vakaları hakkında açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Bayrak, kalp krizi geçirme yaşının düştüğünü ifade ederek, artan hayat maliyetlerinin kalp krizi riskini çoğalttığını belirtti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

“HAYAT ŞARTLARI KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRDI”

Artan maliyetlerin ve hayat şartlarının pahalı olmasının kalp krizini tetiklediğini ifade eden Uzm. Dr. Bayrak, “Kalp krizi, kalbi besleyen damarların tıkanıklığıyla ortaya çıkan bir hastalık ve maalesef dünyadaki ölümlerin birinci sırasında yer almakta. En büyük sebebi de sigara içmek. Özellikle stres faktörü de çok önemli, hele günümüz şartlarındaki bu ekonomik durumlar nedeniyle artık daha genç yaşlardaki insanlarda kalp krizi yaşandığını görüyoruz. Kovid-19 salgını sonrası hastalığı geçiren kişilerde de kanda pıhtılaşma meydana gelmekte. Kovid-19’u ağır geçiren kişilerde de kalp krizi riski daha çok görülmekte. Kötü beslenme, yağlı ve ağır yemekler yenmesi, kan şekerinin düzgün bir şekilde tutulmaması, kolestrolün olması gerekenin çok üstünde seyrediyor olması, göbek çevresi yağlanması da kalp krizi riski artırır” ifadelerini kullandı.

“SADECE DİŞ AĞRISIYLA GELEN KALP KRİZİ VAKALARIMIZ DA OLUYOR”

Kalp krizi ve kalp damar hastalılarının belirtilerine de değinin Bayrak, “Kalp rahatsızlığının en büyük belirtisi özellikle göğüs ağrısı çarpıntı nefes darlığı. Burada dikkat edilmesi gereken, yıllardır var olandan ziyade özellikle son dönemde ortaya çıkan şikayetler. Bunun dışında sadece diş ağrısıyla gelen kalp krizi vakalarımız da oluyor. Sadece dişi ağrıyor hastamızın, dişçiye gidiyor dişçiden sonra bize geldiğinde kalp krizi geçirdiğini tespit ediyoruz. Sırt ve kol ağrısı, daha önce düzgün olan tansiyonun bir anda yükselmesi bunlarda kalp krizi belirtileri arasında yer almaktadır” dedi.

“DÜZENLİ SPOR YAPMAK ÇOK ÖNEMLİ”

Kalp krizinden korunmak için düzenli spor yapmanın önemine dikkat çeken Bayrak, “Kalp krizinden korunmak için sigara içmekten ve sigara içilen ortamdan uzak durmalıyız. Beslenmelerimizi Akdeniz tipi şeklinde düzenlemeliyiz. Çok yağlı olmayan, özellikle yeşil sebze ağırlıklı beslenme kalp krizi riskini azaltacaktır. Tabi stresten de uzak durabilmek lazım ama şu hayat şartlarında stresten uzak durabilmek de çok kolay bir şey değil. Bunun yanında kalp krizini önlemekle beraber, kriz gerçekleştiğinde kalbimize çok zarar vermemesi adına düzenli spor yapmakta çok önemli. Çünkü düzenli spor yapan insanlarda genellikle kalbi besleyen ana damarların dışında küçük kılcal damarların da geliştiğini görüyoruz. Böylelikle ana damarlarda bir sorun olduğunda o küçük kılcal damarlarla kalp dokusu ölmeden en azından uzman kişiler müdahale edene kadar kalp kendini idare edebiliyor” ifadelerini kullandı.

“HASTAMIZI SABAH SAAT 10.00 GİBİ YATIRDIK, ÖĞLEN 13.00’TE TABURCU ETTİK”

Düzensiz tansiyon şikayeti ile başvuran bir hastanın kalp damarında tıkanıklık tespit edip işlem uyguladıklarını ifade eden Umz. Dr. Bayrak, “İşlem gerçekleştirdiğimiz hastalarımızın bir tanesinin bize başvurma sebebi ne göğüs ağrısı, nefes darlığı. Tamamen bir anda tansiyon düzeninin bozulmuş olması. Biz ultrasonda hastayı değerlendirdiğimizde damarların bir bölümünde çok iyi kasılma olmadığını gözlemleyerek, hastamıza anjiyo yapma kararı aldık. Hastamıza el bileğinden girerek anjiyo işlemi gerçekleştirdik. O bölgeye bir tel gönderip tıkalı damarı geçiyoruz ve oraya bilirsen karıştırıp hastamızı sağlığına kavuşturuyoruz. Hastamızı sabah saat 10.00 gibi yatırdık, öğlen 13.00’te taburcu ettik” dedi. (ERDAL AYDIN) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.