Takip Et
  • 30 Mart 2016, Çarşamba 08:51

Türkiye'de ilke imza attı, çiftçinin yüzü güldü

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Aydın Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Hacıyusufoğlu, kendi tasarımı olan makine ile Türkiye’de ilk kez bitki besin elementli tohum kaplama yaparak, tarıma farklı bir bakış açısı kazandırdı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Yrd. Doç. Dr. Hacıyusufoğlu, tohum kaplamanın dünyada bilinen ve uygulanan bir sistem olduğunu, bitki besin elementli tohum kaplamanın ilk kez denendiğini ve olumlu sonuçlar aldığını ifade etti.

“BİTKİ HIZLA GELİŞİYOR, VERİM ARTIYOR”

Hacıyusufoğlu, 2 çeşit tohum kaplamanın olduğunu belirterek, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Kendi tasarladığım makinamla iki türde de tohum kaplama yapıyorum. Biri pelet kaplama, diğeri film kaplama. Pelet kaplamada küçük çaplı tohumların çapını büyüterek makineyle ekilmesini sağlıyoruz. Film kaplama işindeyse mısır, ayçiçeği, pamuk, buğday gibi büyük tohumları özel bir boyama işlemine tabi tutuyoruz. Bitki besin elementli olarak kaplıyoruz. Bu Türkiye’de bir ilk. Böylece bitkinin köklenmesi daha iyi oluyor. Bitki daha hızlı gelişim sağlıyor ve verimde artış meydana geliyor. Ayrıca tohumu zararlılardan koruyucu özelliği de var.”

“AYDINLI ÇİFTÇİLER MUTLAKA DENEMELİ”

Yüksek lisans yaparken 2000’li yılların başında tohum kaplama işine başladığını bildiren Yrd. Doç. Dr. Fatih Hacıyusufoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Haşhaş tohum kaplama üzerine çalışmaya başladım. Ziraat Fakültesi’nde araştırma görevlisiydim daha sonra belli bir süre ara verdim. Aydın Meslek Yüksek Okulu’na geçtim. Daha sonra doktorada akademik çalışmalarıma başladım ve tekrardan sevdiğim tohum kaplama işine devam ettim. Bununla ilgili farklı illerde denemeler yapıyorum. Denizli, Antalya, Konya, Burdur, Manisa gibi farklı illere tohum kaplayıp gönderdim ve çiftçilerden de olumlu geri dönüşler aldım. Sıvı besin elementleri özel bir boya ile karıştırılarak tohumun üzerine kaplanıyor. Bu işlem çörek otu, kimyon, buğday, mısır gibi her türlü tohumda yapılabilir. Yapılan işlemin çimlenme değerine de etkisi var. Örneğin 100 tane tohum atarsınız bunların 80-90 tanesi çimlenir. Kaplamada bu sayı daha da artıyor. Silajlık mısırda da uygulanabiliyor. Çiftçilerin mutlaka denemesini tavsiye ediyorum.”

3 DAKİKADA 100 KG TOHUM KAPLAYABİLİYOR

Kendi tasarımı olan tohum kaplama makinesi ile 3 buçuk dakika gibi kısa bir sürede 100 kilogram buğday tohumu kaplayabildiğini ifade eden Hacıyusufoğlu, “Ticari bir kaygım yok, diğer kaplamalarda tohumu kilogramı 1 buçuk liraya kaplanırken, bitki besin elementli kaplamada kilogramı 2 lira gibi bir ücrete mal ediyoruz. Çiftçilerin mutlaka ürünü denemelerini isterim. Merak eden çiftçilerimiz Aydın Meslek Yüksek Okuluna gelebilirler, ürünü görüp deneyebilirler, daha iyi verim alabilmeleri için destek olmaya hazırım. Amacım Aydın çiftçilerinin görüp, tohum kaplamayı denemesi. Denizli’de yaptığımız tohum kaplama, çiftçinin buğdayı boyunu aştı. Aynı gün iki farklı tarlaya kaplanmış ve kaplanmamış tohum ekip, deniyoruz. Farklı illerden çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Aydın çiftçisinin de tohuma uygulanan bu özellikten yararlanmasını istiyoruz” diye konuştu. (GAMZE KORKMAZ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.