AyFm 100.5
  • 25 Aralık 2015, Cuma 09:14

Köylülerin geçim kaynağı

C vitamini ve mineral bakımından oldukça zengin olduğu belirtilen muşmula, köylülerin geçim kaynağı oldu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Özellikle yüksek kesimlerde tamamen doğal ortamlarda yetişen muşmula meyvesi, Efeler İlçesi’nde Kışlacık ve Kuruçay gibi yüksek rakımlı köylerin geçim kaynağı oldu.

Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti olan muşmulanın ilk koparıldığındaki buruk bir tadı, yaklaşık 2 ay beklenildiğinde yumuşayıp, lezzetleniyor. Tamamen doğal ortamlarda yetişen, uzmanlara göre C vitamini ve mineral bakımından zengin olan muşmula, bağırsak ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlayarak, ishal ve dizanteri riskini ortadan kaldırıyor.

Muşmulanın son zamanlarda rağbet görmesiyle dağda bulunan çalılıkları aşılamak suretiyle meyve üretimin çoğaltıldığını ifade eden Yukarı Kayacık Mahallesi sakinlerinden Akif Çalış (62), muşmulanın şifa olarak yendiğini ve iç hastalıklara iyi geldiğini belirtti.

Muşmulanın Ekim ayında toplanmaya başlandığını bildiren Çalış, şunları kaydetti:

“Muşmula 2 aylık bir bekleme döneminden ardından iyice olgunlaşınca yeniliyor ve buruk bir tadı var. Biz bunları dağda bulunan çalılara ve ayvaların ağaçlarına aşılıyoruz. Pazarda satıyoruz. Hastalıklara iyi geliyor. Kilosunu 5 liraya satıyoruz. Muşmulaya rağbet artıyor. Her derde deva, şekere, kalbe iyi geliyor ve bağırsakların iyi çalışmasını sağlayarak ince bağırsak iltihabı, ishal ve dizanteriyi gibi hastalıkları önlüyor. Daha önceleri çok fazla toplanmadığı için dağda yaban hayvanlar tarafından yenen muşmula geçim kaynağımız haline geldi.” (AZİZ ÖZDEN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.