Takip Et
  • 19 Mayıs 2024, Pazar 12:33

Türk moda endüstrisi sosyal uygunluğun lideri oluyor

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB), Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Küresel tedarik zincirlerinde sosyal ve çalışma koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan The Social & Labor Convergence Program (SLCP), Türk tekstil sektöründeki paydaşlarla yeniden bir araya geldi.

EHKİB'den Sürdürülebilirlik ve Sosyal Uygunluk Vurgusu

EHKİB Başkanı Burak Sertbaş, sürdürülebilirlik ve sosyal uygunluk konularının önemine dikkat çekti. "Uzun yıllardan bu yana yaptığımız çalışmalarla firmalarımız sürdürülebilirlik yönetimi ve karbon yönetimi, planlama ve üretim süreçleri, sosyal uygunluk kapasitelerinin güçlendirilmesinde büyük bir yol kat etti. İlk olarak 2019 yılında SLCP tanıtımına ev sahipliği yaptığımız bu eğitimin dördüncüsünü düzenledik. EHKİB olarak SLCP ile ortak çalışmalara ve iş birliğine her zaman hazırız" dedi.

Müşteri Talepleri ve Denetim Süreçlerinin Zorlukları

Başkan Sertbaş, farklı müşteri taleplerinin yarattığı denetim süreçlerinin zorluklarına değinerek, "Müşterilerimizin farklı sertifika talepleri sonucunda çok sayıda denetim süreçlerinden geçmemiz gerekiyor. Bu durum zaman ve finansal açıdan önemli kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle SLCP’nin sektöre sağladığı denetim yükünü azaltma ve maliyetleri düşürme işlevi çok önemli" diye konuştu.

SLCP'nin Katkıları ve Yayılımı

SLCP, sosyal uygunluk denetimlerinin sayısını azaltarak küresel tedarik zincirlerinde sosyal ve çalışma koşullarını iyileştirmeyi hedefliyor. 85'ten fazla marka ve perakendeci SLCP veri toplama aracını benimsemiş durumda. SLCP'nin hızlı genişlemesiyle birlikte, 62 ülke ve bölgede faaliyet gösteren program, dünya genelinde 13 bini aşkın tesise ulaştı. Türkiye'de de 1300’den fazla tesis SLCP’ye kaydolmuş durumda ve 2023 yılında 1026 tesis doğrulama sürecini tamamladı.

Sosyal Uygunluk ve İnsan Hakları Durum Tespiti

SLCP, 2023 yılında İnsan Hakları Durum Tespiti (HRDD) Araç Kitini yayınladı. Bu kit, SLCP değerlendirmelerinin şirketlerin zorunlu İnsan Hakları Durum Tespiti uygulamalarında nasıl destek olabileceğini anlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Kit, OECD Hazır Giyim ve Ayakkabı için Durum Tespiti Kılavuzu, taslak Avrupa Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi ve diğer yasal düzenlemelerle uyum sağlamayı hedefliyor.

Türk Tekstil Sektöründe Sosyal Uygunluk ve Sürdürülebilirlik

Türk tekstil sektörü, sosyal uygunluk ve sürdürülebilirlik çalışmalarında önemli bir yol kat ediyor. EHKİB Başkanı Burak Sertbaş, "Sektör olarak çalışma koşullarına, etik konulara ve çevreye olan etkimize her zaman öncelik veriyoruz. SLCP’nin sektörümüze olumlu katkı sağlayan bir platform olduğunu düşünüyoruz" diyerek, sektörün sosyal uygunluk ve sürdürülebilirlik konularına olan bağlılığını vurguladı. (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.