
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri tarafından üretilen ve daha az ürün kaybı ile verim artışı sağlayan Milli Gübre son olarak pamukta uygulandı. Topraktaki azot kayıplarını en aza indiren Milli Gübre, kayıpların üretime, ekonomiye dönüşmesini sağlıyor.
Aydın’a Öz Ege Doğal Gübre Ege Bölge Desikatörü Özlem Şahin tarafından sunulan gübreyi kullanan çiftçiler gübreden memnun olduğunu söyledi. Efeler Işıklı Mahallesi ovasında pamukta denenen Milli Gübre üreticiden tam not aldı. Doğatech yavaş salınımlı gübre, uygulandığı ürünlerde yüzde 5 ile 25 arasında verim artışı sağlıyor.
Doğatech yavaş salınımlı gübre ile ürünlerde yüzde 5 ile 25 arasında verim artışı sağlandığını ifade eden firma yetkilileri; Son on yılda Avrupalı gübre şirketleri tarafından geliştirilen bir çok ürün, ülkemiz pazarına girmiş ve tarımsal üretimde önemli oranda kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle azot teknolojileri üzerine yoğunlaşan bu ürünler, sağladıkları etkin azot kullanımı sayesinde önemli oranda verim ve kalite artışı sağlarken yeraltı ve yüzey sularının kirlenmesini engellemektedir. Bilgi birikimimiz ve gelişmiş teknolojik altyapımız dikkate alındığında, yüksek nitelikli bu ürünlerinde ülkemizde üretilebileceği fikri doğmuştur. Yaklaşık iki yıl süren yoğun literatür ve laboratuar çalışmaları sonunda, Doğatech firmasının ürün portföyünü oluşturan, Nitrifikasyon İnhibitörlü gübrelerimiz geliştirilmiştir. Ülkemizin ilk ve tek ve dünyanın en yeni nitrifikasyon inhibitörlü gübrelerin geliştiricisi ve sahibi olmaktan onur duyuyoruz. Ürünlerimizin Türk tarımına hayırlı ve Türk çiftçisine bereketli olması temenni ediyoruz.”
“MİLLİ GÜBREMİZ OLDUĞU İÇİN GURUR DUYDUM”
Uzun yıllardır çiftçilikle uğraştığını ve ilk defa pamukta Milli Gübre Doğatech’i kullandığını söyleyen Işıklı Mahallesi’nden pamuk üreticisi Mutlu Toker, “Normal Avrupa menşeli toprak altı gübresi kullanıyordum. 25 dönüm olan tarlamda bu güne kadar hiç kullanmadığım bir gübre çeşidini kullandım. Ayrıca bu gübrenin milli gübremiz olduğunu öğrendim. Türk mühendislerimiz tarafında üretilen bu gübre içeriğinde fosfor ve potasyum yönünden zengin. TARİŞ aracılığıyla 3 ton denemek için bu gübreden aldım ve uyguladım. Geçtiğimiz yıllara kıyaslarsam gözle görülür bir farklılık söz konusu. Ortalama dönümde 500 kilogram pamuk alıyordum. Keşke tohumlarımızda milli olsa. Milli bir gübremiz olduğu için gurur duyuyorum. Gelecek yıllarda toprak üstünde de kullanmayı düşünüyorum” dedi. (HAKAN AKIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.