AyFm 100.5
  • 7 Temmuz 2025, Pazartesi 11:33

"Gençler bu mesleği yaşatmalı"

Serkan Akbaba

Aydın’ın Çine ilçesinde saatçilik mesleği, yıllardır süren bir ustalık geleneği olarak yaşatılmaya devam ediyor. 35 yıldır bu mesleği sürdüren Serkan Akbaba, hem saatçiliğin inceliklerini hem de karşılaşılan zorlukları anlattı.

Saatçiliğe 13 yaşında çırak olarak başladığını belirten Akbaba, “Şu anda 48 yaşındayım. Hemen hemen 35 yıldır bu işi yapıyorum. Ortaokulu yarıda bırakarak başladığım bu mesleği hâlâ sürdürüyorum” dedi. Babasının aracılığıyla bu mesleğe adım attığını belirten Akbaba, “Babamın saati bozulmuştu. Ustamızı tanıyordu, onun yanına gittim ve saatçiliğe başladım” diye konuştu.

“SAATÇİLİĞİ HERKESE TAVSİYE EDERİM”

Mesleğin sabır ve titizlik gerektirdiğini vurgulayan Akbaba, “Meslek çok güzel, temiz ve titiz bir iş. En başta sabır gerekiyor. Parçaların küçük olması nedeniyle zaman zaman sıkıcı olabilir ama özen isteyen bir meslek. Tavsiye eder misiniz diye sorsanız, kesinlikle herkese tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.

“SAATÇİNİN YANINDA ÇIRAK OLMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Günümüzde saatçilik mesleğinin zor günlerden geçtiğini ifade eden Akbaba, “Sanayide ve büyük şirketlerde artık çırak yetişmiyor. Ama sevindirici bir gelişme var; Bursa’da saatçilik üzerine bir okul açılmış. Bu çok güzel bir adım. Saatçinin yanında çırak olması çok önemli. Saygı duyulması gereken bir meslek” dedi.

Akıllı saatlerin yaygınlaşmasının sektöre etkisini de değerlendiren Akbaba, “Artık saatler sadece ihtiyaç değil, aynı zamanda şık bir aksesuar. Hem erkeklerin hem kadınların kullanabileceği bir tarz haline geldi. Bu da mesleğe farklı bir boyut kattı” şeklinde konuştu.

ÇİNE’DE ÜÇ-DÖRT SAAT USTASI KALDI

Çine’de saatçilik yapan usta sayısının üç-dört kişiyle sınırlı olduğunu aktaran Akbaba, “Ustalarımız Süleyman abi ve Ramazan abi var. Ben artık son nesilim diyebilirim. Yeni çırak yetişmiyor, bu üzücü. Aydın’ın diğer ilçelerinde ve büyük şehirlerde de durum aynı” dedi.

Son olarak gençlere ve Çine halkına seslenen Serkan Akbaba, “Gençler bu mesleği öğrenmeli ve yaşatmalı. İyi bir ustanın yanında yetişmek çok önemli. Saatçilik güzel bir meslek, tercih edilmeli ve desteklenmeli” diyerek sözlerini tamamladı. (YUNUS TURUPÇU)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.