Takip Et
  • 28 Kasım 2022, Pazartesi

MUTLULUK AMACA VARMAK İÇİN GİDİLEN YOLDUR

Mutluluk herkesin ulaşmak istediği ama bazen ulaşsa da tatmin olamadığı duygudur çoğunlukla. Çocuklar için mutluluk daha kolay olsa da günümüzde artık çocukları mutlu etmek de pek kolay olmuyor. Çünkü artık çocuklar da doyumsuz olacak şekilde yetiştiriliyor. Çocukların isteklerine günümüzde çaba sarf etmeden ulaşmaları sağlanıyor maalesef. Aslında insan hayatında çaba sarf edilerek elde edilen mutluluklar daha kıymetli olur. Bunu birçok anne baba günümüzde göz ardı ediyor. Aman sussun, kriz çıkarmasın, sinirlenmesin diyerek çocuklarının isteklerine kolayca ulaşmalarını sağlıyorlar. Mutluluğun gidilen yolda olduğunu unutuyoruz bazen. Bu davranışı çocuklarımızı yetiştirirken de maalesef yapabiliyoruz. Önce biz örnek olmalıyız aslında çocuklarımıza. Günlük işlerimiz için bile bazen yapmaya başlamadan önce motive olmayı bekliyoruz. Halbuki asıl bir işi yaparken motive oluruz. İşte yapıyorum, yapabiliyorum deriz, daha çok şevkle, özenle işimize devam ederiz. Bir yetişkin olarak bunun ne kadar farkında olursak çocuğumuza da o kadar örnek olabiliriz.

Çocuğumuzu yetiştirirken de uğraşıp yapamadıklarımız mutlaka olur. Çocuğumuz belki dersini yapmaz, yemeğini yemez, uyumaz vs. Bunlar çoğaltılabilir. Bu durumlarda da sabrımızı korumak, tepki vermeden önce düşünmek, sakin olmak istediğimiz sonuçları belki tam olarak vermeyebilir. Ama hem çocuğumuza kötü bir örnek olmamış oluruz hem de hemen pes edip çocuğumuzun istediğini yerine getirip ona yanlış bir çözüm yolu göstermemiş oluruz.

Çocuk yetiştirmek hem keyifli hem yorucu bir sanattır. Herşeyden önce çocuğumuza sevgimizi, ilgimizi davranışlarımızla göstermeliyiz. Aslında herkese karşı sevgimizi, ilgimizi göstermeliyiz ki çocuğumuza da iyi bir örnek olalım. Sevgi çocuğumuzun isteklerini kırılmasın diye hemen yerine getirmek değildir. Çocuğumuza sabrı, çalışmayı, çaba sarf etmeyi, olgun olmayı öğretmek demektir aslında. Çocuğumuza doğru ve güzel davranışları öğretmek demektir. Hayatta hiçbir şey sonsuza kadar sürmez. Zorluklar da, mutluluklar da, mutsuzluklar da bir gün biter. Önemli olan hayat yolculuğunda bu konuda farkındalığımızı korumak ve pes etmemektir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.