Takip Et
  • 24 Nisan 2023, Pazartesi

ÇOCUĞUNUZU BÜYÜTÜRKEN

Çocuklar sandığımızdan daha dikkatlidirler. Öğrenmeye açık ve meraklıdırlar. Dünya onlar için bir kapalı kutu gibidir. Bu kapalı kutu dünyayı keşfetmek isterler. Bunu yaparken de hiç durmak istemezler, yorulmazlar, üşenmezler. Çünkü dünyayı yeni keşfetmektedirler. Siz de aslında onunla dünyayı yeniden keşfedersiniz. Unuttuklarınızı da bazen onlarla hatırlarsınız. Boş bir levha gibidir beyinlerinin içi. Onu güzelliklerle, yeni bilgilerle doldurmak isterler. Bu isteği için de sizden destek bekler, yardım bekler, doğru bir rehberlik isterler. Bazen sizi sorularıyla boğarlar, bazen de yorarlar. Burada önemli olan sabırlı olmaktır, onların gözünden hayata bakabilmektir. O zaman onları daha iyi anlayabilirsiniz.

Bir çocuğun geleceğine yön vermek, hayatına dokunmak zor ve bir o kadar da güzel ve gurur verici bir süreçtir. Anneler ve babalar çocuklarının ilk öğretmenleridir aslında. Sonra bu öğrenme sürecini öğretmenleri ile devam ettirirler. Çünkü çocuklar önce ailelerinde öğrenirler. Cocuklarınızı hayata dahil edin, iletişiminiz, etkileşiminiz artsın çocuklarınızla. Bırakın size yardım etsinler, bırakın soru sorsunlar size, bırakın biraz da kendileri birşeyler için uğraşınlar ve öğrensinler. Siz de doğru bir rehberlik yapın onlara.

Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta da çocuğun taklit ederek öğrenmesidir. Yani her durumda çocuğunuza doğru rehberlik yapabilmektir. Çocuğunuza söylediklerinizle yaptıklarınız asla farklı olmasın. Çünkü çocuklar çevrelerinde gördüklerini taklit ederler. Çevrelerinde gördüklerinin aynısını yapmayı da severler. Beyinleri bir bilgisayar gibidir. Çevrelerinde gördükleri her kareyi kaydederler ve unutmazlar. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.