Takip Et
  • 2 Ekim 2023, Pazartesi

BAŞARILI ÇOCUK YETİŞTİRMEK

Her anne babanın en büyük amacı çocuklarının başarılı olmasıdır. Peki çocuğunuzun başarılı olması için ne yapmak neyi bilmek gerekir? Başarının anne-baba için ne anlama geldiği oldukça önemlidir ve başarı tanımı herkes için farklıdır. Başarı kimi için iyi bir iş, iyi notlar, güzel bir ev ve araba veya iyi bir insan olmaktır. Tüm bu tanımlar, doğru olabilir fakat çocuk yetiştirirken başarı yalnızca bir alana indirgenmemelidir. Akademik başarı, spor, sanat, ahlaki değerler ve topluma faydalı bir birey olmak gibi birçok alanda çocuk teşvik edilmelidir.

Başarılı bir birey olmanın temelinde kendi yetenek ve isteklerini bilmek, özgüvenli olmak, sabırlı ve hedefine ulaşmak için doğru becerileri kazanma yeteneği yatar. Bu araçları çocuğa kazandırmak da her anne-babanın görevidir.

Başarılı çocuk kendini tanıyan, özgüveni yüksek ve belirli değer yargılarına sahip olan çocuktur. Başarılı bir çocuk öğrenmeye hevesli, isteklidir ve meraklıdır. Dünyayı keşfetmek ve ilgi alanlarını bulmak için becerilerini geliştirir ve ilgi duyduğu alanda başarıya ulaşmak için kendine hedefler koyar, bu hedeflere ulaşmayı bilir, sabırlıdır. Başarılı bir birey olmanın bir diğer kilit noktası problem çözme becerisine sahip olmaktır. Hayatta her zaman hedef doğrultusunda sorunsuz bir şekilde ilerlemek mümkün olmayacaktır, bu nedenle çocuğun karşına çıkacak zorlukları aşacak, sorunları çözecek muhakeme yeteneğinin gelişmiş olması gerekir. Çevreye duyarlı, empati yeteneğine sahip ve ahlaki değerleri olan bir çocuk da başarı basamaklarını kolaylıkla çıkacaktır.

Başarılı Çocuğun Sırrı Nedir?

Her anne-babanın sağlıklı bir çocuk yetiştirebilmek için öncelikle bebek gelişimi ve çocuk gelişimi ile ilgili bilgi sahibi olmaları gerekir. Büyürken doğru dönemlerde doğru uyaranları alan çocuk kapasitesi doğrultusunda birçok beceriyi en iyi şekilde kazanmış olacaktır, bu da onu başarılı bir birey olmaya bir adım daha yaklaştırır. Anne-babaların unutmaması gereken şey, başarılı bir çocuk yetiştirmeye çalışırken çocuğun mutluluğunu da göz ardı etmemektir. Bu da çocuğu iyi tanımak ve yeteneklerini farketmek ile olur. Anne-baba kendi kafasındaki başarı tanımına takılı kalarak çocuğunu yeteneği olmayan bir alanda başarılı olmaya zorladığında çocuk hem mutsuz hem de başarısız olur. Öte yandan yetenekleri doğrultusunda yönlendirilen çocuk hem başarıyı hem de mutluluğu çok daha kolay ve keyifle elde eder. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.