Takip Et
  • 1 Ağustos 2022, Pazartesi

BIRAKIN BİRAZ DA SIKILSINLAR

Ebeveynler bazen çocuklarının sıkılmasından, hiçbir şeyden memnun olmamasından şikayet ederler. Düşünüp dururlar acaba çocuğumu nasıl mutlu ederim, nasıl memnun ederim diye. Çocuklarının üstüne titrerler, her dediğini yapmaya çalışırlar. Aslında böyle çocuklarını kendileri doyumsuzlaştırırlar. Hep bir arayış içinde olur çocukları ve kendileri. Bu arayış hep devam eder hiç bitmez. Hep daha fazlasını isterler. Böylece doyumsuz bir çocuk yetiştirilmiş olur.

Aslında çocuğun sıkılması bazen yararına bile olabilir. Neden derseniz ; çünkü insan sıkıldığında yapacak birşeyler arar ve bulur da. Sıkılmayı kendi yararımıza ya da çocuğun yararına çevirecek olan yine biziz aslında. Nasıl mı? Biraz kendi haline bırakarak, üzerine düşmeyerek, çocuğunuzun biraz sıkılmasına izin vererek, sıkılınca ne yapacağını düşünmesini sağlayarak., onu yönlendirerek. Belki sıkıldığında yeteneği olan bir müzik aletini çalmaya başlayacak, belki resim yaparak resim yapma yeteneğini keşfedecek ya da sevdiği bir sporu yapmaya başlayacak. Bu örnekler çoğaltılabilir. Önemli olan burada çocuğu yönlendirmek, doyumsuz biri olmasının önüne geçmektir.

Bir çocuğu küçükken neye yönlendirir neye alıştırırsanız büyüdüğünde de aynılarını isteyecektir. Her zaman istediklerimizi elde edemeyiz. Bu nedenle bazı durumlarla kendimiz başa çıkmayı öğrenmemiz gerekir. Zaten sıkılan çocuk ne yapsam diye düşünmeye başlayacaktır. Ne yapmak istediğini de size söyleyecektir. Siz de uygun bulduklarınızı yapmasını sağlayacaksınızdır.

Çocuğunuzun sıkıldığında onun yerine düşünmeniz, napsak diye seçenekleri ona sıralamanız doğru bir davranış olmayacaktır. Onun düşünüp seçeneklerini size söylemesi doğru olacaktır. Sizin de uygun bulduklarınıza çocuğunuzun yönlendirmeniz yerinde ve etkili bir davranıştır. Hem böylece çocukların düşünme becerileri, yaratıcılıkları gelişebilir, çocuklar olaylara farklı bakış açısı geliştirebilir duruma gelebilirler. Unutmamak gerekir ki doyumsuz insanlar değil hayatta küçük şeylerle mutlu olabilen insanlar daha başarılı, daha sağlıklı ve daha motivasyonu yüksek insanlar olurlar. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.