Takip Et
  • 24 Temmuz 2023, Pazartesi

Çocuğunuzun Her İstediğini Yapamazsınız

Hayatta hiçbirimizin her istediği olmaz. Bu çok doğaldır. Yetişkinler olarak çoğumuz bunu normal karşılayabiliriz. Ama iş çocuklara gelince durum biraz farklı olabiliyor. Çocukların bu durumu kabullenmesi biraz zor olabiliyor. Çocukların bu durumu kabullenmesi biz yetişkinlerin elinde. Çocuğa sağlıklı sınırlar çizebilmek, hayır diyebilmek gerekiyor. Ebeveynler daha mutlu olsun diye bazen çocuğunun her istediğini yapmaya çalışıyor. Çocuğunuzun her istediğini zaten her zaman yapamazsınız. Her istediği yapılan çocuk aslında daha mutlu olmaz , daha doyumsuz ve mutsuz olur. Her istediği yapılmayan çocuk mutlu olmanın başka yollarını bulabilir. Bunu yaparken bakış açısı değişir, yaratıcılığı gelişebilir, sağlıklı sınırları olur.

Her istediği yapılan çocuğun ise ‘sağlıklı sınırlar’ ihtiyacı karşılanmamış olur.

Her şeyi hakkı olarak görme inancı gelişebilir.

Böylece yetişkinlikte de isteklerinin sağlayacağı mutluluk kısa süreli olurken, istekleri olmadığında hissedeceği mutsuzluk

ve hayal kırıklığı ise uzun süreli olur. Yetişkinlikte doyumsuzluk yaşayacağı için sağlıklı insan ilişkileri kuramaz, çevresiyle iletişiminde sorunları olabilir. Fazla hayalperest ya da fazlasıyla kötümser olabilir. Duygularını uç noktalarda yaşayabilir. Doyumsuz olduğu için kötü alışkanlıklara yönelebilir. Yetişkinlikte her istediğinin olmayacağını kabullenmesi çok zor olur. Bunun için sağlıklı sınırlarının çocuklukta çizilmesi önemlidir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.