Takip Et
  • 3 Nisan 2023, Pazartesi

ÇOCUKLARDA DİL GELİŞİMİ

Dil gelişimine detaylı olarak baktığımızda gelişim alanlarının hepsinde olduğu gibi belirli bir sıra olduğunu görürüz. Merdiven basamağı gibi alt basamakları tırmanmadan bir üst basamağa geçemezsiniz. O yüzden dil ve iletişim bozukluklarında sadece dili geliştirmeye çalışmak yetersiz, eksik olacaktır. İletişim özellikle önemlidir çünkü çocuk iletişim kurmaktan zevk alırsa, çevresiyle konuşursa dili ve konuşmayı sevecek bu aynı zamanda sosyal gelişimini de destekleyecektir. Çocuğun bizimle kurduğu iletişimden zevk alması, seslerimize, kelime ve cümlelerimize dikkat etmesi, kendini ifade etmesi de beraberinde gelecektir. Oysa ki sırf yeni kelime öğrensin diye karşısında tutulan dijital cihazlar sadece ileti vermekte ve iletişimi eksik bırakmaktadır. Çocuğun dinlemesi gelişir ancak jest ve mimiklerden duyguyu okuma, hissetme, karşılık verme, kendini ifade etme eksik kalır. Bu da dil ve konuşma bozukluklarına neden olabilir.

Okul öncesi çağındaki bir çocuğun dil gelişiminin, sosyal gelişiminin desteklenmesi için çevresiyle iletişim kurması çok önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da çocuğun kelimeleri telaffuzunu desteklemektir. Burada aile kelimeyi telaffuz etmesini desteklemelidir ve bu konuda sabırlı davranmalıdır. Bazen aileler ben ne demek istediğini anlıyorum diye bu konunun üzerine pek düşmeyebilir. Ailesi olarak siz anlayabilirsiniz ama okula başladığında, bir yere misafirliğe gittiğinde bu durum zorluk yaşamasına ve dil gelişiminin geri kalmasına neden olabilir. Çocukların sosyalleşebilmesi için de dil gelişiminin desteklenmesi şarttır. Aslında bütün gelişim alanları birbiriyle ilişki halindedir. Dil gelişiminin desteklenmesi çocuğun sosyal, bilişsel, psikomotor gelişimini de destekler. Konuşan, soran, öğrenen, araştıran bir çocuk için dil gelişiminin desteklenmesi, çocukla iletişim halinde olunması şarttır.

Dil gelişiminin desteklenmesinde resimli çocuk kitapları da çok önemli bir yer tutar. Çocuğunuza resimli çocuk kitabı okumak, okumanın sonunda kitapla ilgili sorular sormak, resimlerini incelemesini sağlamak, resimleri ile ilgili sohbet etmek sadece dil gelişimini değil sosyal, bilişsel gelişimine de çok büyük katkılar sağlar. Ayrıca oyunlar da çocuğun dil gelişimini olumlu destekler. Oyun çocuğun kendini ifade ettiği, duygularını aktardığı bir süreçtir. Oyun çocuğun yegane işidir. Arkadaşlarıyla, ebeveynleriyle oynadığı oyunların tüm gelişim alanlarına olumlu desteği vardır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.