Takip Et
  • 28 Şubat 2022, Pazartesi

Çocuklara Rol Model Olmak

Her anne ve baba iyi huylu, başarılı, çalışkan, merhametli, sağlıklı çocuklar yetiştirmek ister. Bunun için de elinden geleni yapar. En iyi okullara gönderir, en iyi kitapları alır, en iyi yiyecekleri yedirir vs.; bunlar örnek olarak verilebilecek bazı davranışlardır. Aslında istediğimiz gibi bir çocuk yetiştirmek çok basittir. Çocuklar büyüklerinden ne görürse onu yapar. Evet eğer biz çocuğumuz için iyi bir rol model olursak istediğimiz gibi bir çocuk yetiştirebiliriz. Çocukların kişiliklerini bir hamura benzetecek olursak bu hamurun ilk ve en önemli şekillendiricileri anne ve babalarıdır. Anne ve baba çocuğa ne kadar iyi örnek olursa çocuk da ona göre şekil alır. Bu nedenle anne ve babalar çocuklarına iyi bir örnek olabilmek için büyük çaba sarf etmelidir. Anne ve babanın sadece çocuklarına karşı değil, birbirlerine ve çevrelerine karşı olan davranışları da çocuğun dış dünya ile kuracağı ilişki için model olmaktadır.

Örneğin anne ve babasını tartışırken gören veya duyan bir çocuk aynı davranışı okulda veya herhangi bir ortamda sergileyebilir. Anne ve baba bu tartışmayı bir süre sonra unutsa da çocuklar o kadar kolay unutamayabilirler. Yine örmek olarak verecek olursak kitap okuma alışkanlığı olan bir çocuğumuz olsun istiyorsak ilk önce kendimizin kitap okuma alışkanlığı olması gerekir. Eğer çocuğumuza şöyle yap böyle yap deyip kendimiz yapmıyorsak çocuğumuz da yapmaz.

Hayat koşuşturmacasında birçok şeyi farkına varmadan atlayabiliyoruz aslında. Birbirimize kibar davranmayı, büyüklerimize saygılı olmayı, herkesin hakkına saygı duymayı, paylaşmayı, birbirimizin halini hatırını sormayı vb. davranışları bazen gün içinde atlayabiliyoruz. Sonra da çocuklarımızdan bunları yapmasını bekliyoruz. Oysa gün içinde birilerine yardım etmek, yaşlılara yer vermek, birinin halini hatırını sormak hatta gülümsemek, günaydın demek bile çocuklara örnek olmak için küçük ama çok etkili davranışlardır.

Çocuklar taklit etmeyi çok severler ve aslında hızlı da öğrenirler. Taklit ederek daha da hızlı öğrenirler. Siz ondan istediğiniz davranışları kendiniz yaparsanız sizi taklit etmek isteyecek ve böylece bazı davranışları öğrenecektir. Bir nevi yaparak yaşayarak öğrenmiş olacaktır. Zamanla bu davranışları alışkanlıklarına dönüşecektir. Çocuklar için en etkili öğrenme yöntemi rol model almadır. Çocuklar aslında anne babalarını rol model alarak dünyayı öğrenirler.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.