Takip Et
  • 15 Mayıs 2023, Pazartesi

ÇOCUĞUNUZA SEVGİNİZİ NASIL GÖSTERİRSİNİZ?

Peki çocuğunuza sevginizi nasıl gösterirsiniz? Bunun birçok yolu vardır aslında. Eylemleriniz, çocuğunuzu ne kadar önemsediğiniz hakkında çok şey anlatır. Çocuklarınız için fazladan küçük şeyler yaptığınızda ve onlar hakkında güzel şeyler söylediğinizde sevildiklerini hissedeceklerdir. Bir kere hayatımızda bazı sözcükleri hep kullanmalısınız. Teşekkür etmek, günaydın demek, tatlı sözler söylemek gibi. Bu gibi sözcükleri çocuğunuza ve çevrenize karşı kullanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Bu sözcükler küçük ama etkisi büyük sözcüklerdir. Burada önemli olan tutarlı olabilmektir. Çocuklar, yetiştikleri ortamda tutarlılık olduğu sürece gelişirler.

Çocuğunuza mutlaka vakit ayırmalısınız. Çocuğunuza vermeniz gereken asıl şey, zamanınızdır. Eğlenceli bir uyku vakti hikaye saati, çocuğunuzla olan rutininiz olabilir. Pazar günleri birlikte kek yapmak gibi rutinlerinleriniz de olabilir. Her ne yapacaksanız, bunu bir rutin olarak yapın ve her çocuğunuz için ayrı zaman ayırdığınızdan emin olun. Çocuklukta paylaşılan bu gibi anlar geleceğe güzel izler taşırlar, gelecekte güzel birer anı olarak çocukların zihinlerinde kalırlar. İki veya daha fazla çocuğunuz varsa, her birine sevildiğini, güvende olduğunu ve önemli olduğunu hissettirebilmeniz için biraz daha dikkatli bir planlama yapmanız gerekir.

Çocuklar bir hata yapsalar bile sevildiklerini bilmeleri gerekir. Onların daimi desteği olun. Sorumluluk aldıkları için onlarla gurur duyduğunuzu ve ardından hatalarını gelecek için bir öğrenme fırsatı olarak kullanabileceklerini onlara söyleyin. Şu soruları onlara sorarak durumu birlikte tartışabilirsiniz: Bu hatadan neler öğrendin? Bir dahaki sefere neyi farklı yapacaksın?

Bu tavrınız çocuklarınıza her zaman mükemmel olmayacaklarını, aslında kimsenin mükemmel olamayacağını, ancak sorunlarını çözebileceklerine dair inancınızın olduğunu ifade etmenize yardımcı olur. Aynı zamanda, hatalarını düzeltmenin yollarını bulmalarına yardım ettiğiniz için size olan güvenlerini de geliştirmiş olursunuz.

Çocuğunuzun yatma saati, yemek saatleri, uyanma saati, ev ödevlerini yapma saati ve ders dışı etkinlikler yapma saatleri olmalıdır. Çocuğunuzun hayatı ve rutinleri ne kadar istikrarlı olursa, kendini o kadar güvende, rahat ve sevilmiş hisseder. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.