Takip Et
  • 11 Aralık 2023, Pazartesi

ÇOCUKLAR BÜYÜYÜNCE

Çocuklarınız büyüyünce sorumluluğunuzun azaldığını düşünürsünüz aslında durum öyle değildir. Çocuklar büyüdükçe sorumluluklar, sorunlar çeşitlenebilir. Evet, çocuğunuz büyümüştür ama sorunları da çeşitlenmiştir. Aslında anne ve baba olarak sorumluklarınız hep devam eder. Bu nedenle çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun onunla yapabileceğiniz birçok aktivite vardır. İşte yapabileceklerinizden birkaçı:

-Onunla Daha Fazla Konuşun: Çocuğunuzla kendiniz, kendi düşünceleriniz ve sizin için önemli olan şeylerle ilgili daha fazla paylaşımda bulunun. Çocuğunuzla kendisiyle, kendi düşünceleriyle ve onun için önemli olan şeylerle ilgili daha çok sohbet edin.

-Daha Meraklı Olun / Daha Çok Soru Sorun: Ona sorduğunuz her soru çocuğunuza, ‘Benim için önemlisin. Seni düşünüyorum, önemsiyorum.’ anlamını taşır. Çocuğunuz ergense ya da ilişkinizin tamir edilmeye ihtiyacı varsa sorunuz ters tepebilir, sorularınızı onu bunaltmadan sormaya dikkat edin. Sorunuz ters teperse de problem değil, anlamlı bir cevap almak ekstra bir ödüldür.

-Daha Fazla Duygu Kelimesi Kullanın: “Off çok yorgun olmalısın.” demek yerine duygusal ifadeler içeren “Off bıkmış ve tükenmiş hissediyor olmalısın.” gibi cümleler kullanın. Çocuğunuzun ve sizin hissettiğiniz duygunun sizin için önemli olduğunu göstermek ve onunla daha anlamlı duygu paylaşımları yapmak, daha anlamlı bir ilişki kurmak mümkün hale gelir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.