Takip Et
  • 19 Eylül 2022, Pazartesi

DİJİTAL DÜNYA VE ÇOCUKLAR

Dijital dünya renkliliği ve çeşitliliği ile kuşkusuz çocukların dikkatini çekmekte. Ama çocukları dijital dünya ile erken yaşlarda tanıştırmak ne kadar doğru? İşte asıl sorun burada başlıyor. Çocukların küçük yaşlardan itibaren özellikle okul öncesi dönemde sosyal ortamlarda bulunması, iletişime girmesi, akranlarıyla oynaması bilişsel, sosyal, duygusal açıdan gelişimlerinin iyi olması için çok önemlidir. Çocuğum durmuyor yaramazlık yapıyor, az bir sussun diye eline tableti, telefonu vermek, televizyonu açmak zamanla çocuklarda konuşma bozukluklarına, geç konuşmaya neden olacaktır. Konuşma bozukluğu olan bir çocuk da geç konuşacaktır, çevresiyle iletişime girmek istemeyecektir. Bu durum da okula uyum sürecinde birçok problemle karşılaşmanıza neden olabilecektir. Karşılacabileceğiniz problemleri hemen çözmeniz de mümkün olamayabilir. Çünkü çocukların alışkanlıklarını hemen değiştirmek pek de mümkün olamayabilir. Bu nedenle çocuğunuzla oynamanız, onunla vakit geçirmeniz çok önemlidir. Çocuklar oyunla öğrenirler, gelişirler, çevrelerini tanırlar. Üstelik dijital dünyada çocuğunuzun izlediklerinii, dinlediklerini her zaman kontrol edemeyeceğiniz için sakıncalı içerikleri seyrederek kötü alışkanlıklar edinmesine de neden olabilirsiniz.

O yüzden eline telefon, tablet yerine oyuncak vermeniz daha uygun olacaktır. Ama bu da demek değildir ki ona bir sürü oyuncak alın, onun her istediğini yapın. Oyuncak alabilirsiniz tabii ama onun gerçekten sevebileceği, severek oynayabileceği, bir kenara atmayacağı oyuncakları almanız daha uygun olacaktır. Bunun için de çocuğunuzu iyi tanımanız, nelerle oynamaktan hoşlandığını bilmeniz gerekir. Ayrıca tek başına değil dışarıda ya da evde arkadaşlarıyla oyun oynayabileceği ortamlar oluşturmanız da iyi olacaktır.

Tabii dijital dünyadan çocuğunuzu uzak tutmanız için sizin de dijital dünyada çok fazla zaman geçirmemeniz gerekir. Boş zamanlarınızda çocuğunuza iyi örnek olabilecek davranışlar sergilemeniz mesela kitap okumanız, resim yapmanız ya da sevdiğiniz bir uğraş ile meşgul olmanız uygun olacaktır. Çocuğunuza söyleyip kendiniz saatlerce dijital dünyada zaman geçirirseniz söylediklerinizin bir önemi kalmayacaktır. Çünkü çocuklar etraflarında gördüklerini yapmayı çok severler, taklit ederek öğrenirler. Herşeyden önce biz çocuklarımıza karşı tutarlı ve iyi birer örnek olmalı, onlardan istediklerimizi önce kendimiz yapmalıyız.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.