Takip Et
  • 5 Eylül 2022, Pazartesi

Okula Uyum Süreci

Birçok annenin ve babanın göz bebeği çocukları pazartesi günü ilk kez okula başlayacak. Hepsinin aklında çocuğum okula uyum sağlayabilecek mi, alışabilecek mi, okuluna mutlu gidebilecek mi gibi sorular var. Herşeyden önce okula uyum süreci hemen gerçekleşen bir süreç değildir. Bu süreçte okulun tüm çalışanlarına ve velilere önemli sorumluluklar düşmektedir. Öğretmen- veli işbirliği bu süreçte çok önemlidir. Veli olarak öğretmeninizle işbirliği içinde olmalı, öğretmeninizin tavsiyelerine mümkün olduğunca uymalısınız.

Çocuğunuzu kesinlikle okulu ve öğretmeni ile korkutmamalısınız. Çocuğunuz okula yeni başladığı için haliyle aklında birçok soru olacaktır. Bu nedenle okula gelmeden önce ona okul sürecini, okulda kimlerin olduğunu, ihtiyaçlarını kimlere söyleyeceğini, okulda ne kadar kalacağını, onu okuldan kimin alacağını anlatmanız çocuğunuzun okula daha rahat alışmasını sağlayacaktır.

Çocuğunuz okula yeni başladığı için siz de kaygılı olabilirsiniz. Bu da aslında çok normaldir. Çünkü çocuğunuzu belki de ilk kez başka birilerine emanet ediyorsunuzdur. Haliyle kaygılanabilirsiniz. Bu kaygılarınızla ilgili öğretmeninizle ve okulun rehber öğretmeni ile konuşabilir ve tavsiyeler alabilirsiniz. Bu kaygınızı çocuğunuza yansıtmamanız çocuğunuzun okula uyum sağlaması açısından yararlı olacaktır. Kaygınızı yansıtırsanız çocuğunuz daha da kaygılanıp okula gitmek istemeyebilir. Çocuklar iyi birer gözlemcidirler ve aynı zamanda bu gözlemleriyle kafalarında farklı senaryolar, sorular üretebilirler, bunun sonucunda da mutsuz olabilirler.

Çocuğunuzu okulun ilk günleri okulda daha az tutup sonraki günlerde bu süreyi öğretmeni ile konuşup kademeli bir şekilde arttırabilirsiniz. Okulun kapısında vedalaşma sürenizi ne çok uzun ne de çok kısa tutunuz. Vedalaşırken üzülüp bunu çocuğunuza yansıtmanız doğru olmaz. Üzülüp duygulanabilirsiniz ama bunu çocuğunuza yansıtmanız onu da üzer ve okula girmesine engel olabilir. Okula uyum sürecinde kararlı, işbirliğine açık, mümkün olduğunca sakin olmanız, çocuğunuzu iyi gözlemlemeniz çocuğunuzun okula alışması açısından çok faydalı olacaktır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.