Takip Et
  • 7 Kasım 2022, Pazartesi

ÇOCUKLARDA İNATÇILIK

Çocuklarda inatçılık, çocuğun belli bir makul nedeni olmaksızın, bir harekette ısrarcı olması, davranışını, düşüncesini, durumunu değiştirmemesi şeklinde tanımlanabilir. İnatçılık çocuğun duygusal gelişiminin bir sonucudur ve en çok 3-6 yaş arasında yaşanır. Bu yaşlarda inatçılık normaldir. Çocuğun her isteğini gerçekleştirmek yerine ona bir takım sınırlar koyarak, ona bazı şeylerin olabilirliği veya mümkün olmadığı üzerine konuşulmalıdır. İnatlaştığı konunun neden mümkün olamayacağının somut bir şekilde anlatılması yoluyla çocuğun inadı kırılabilir ve irade sahibi olması sağlanabilir.

Çocuğunuzun inadını kırmak için kararlı olduğunuzu hissettirin, dengeli ve ölçülü olmaya özen gösterin, özellikle anne ve baba olarak tutarlı yaklaşımlarda bulunun. Çocğunuzun inadını tetikleyecek davranışları önceden tahmin etmeye ve önlem almaya çalışın. İnatlaştığında ilgiyi üzerinde yoğunlaştırmayın ve sakinleştiğinde ilgi gösterin. Çocuğunuza karşı gerektiğinde yatıştırıcı cümleler kullanın. Kendini ifade etmesini sağlayın, amacınızın kimin güçlü kimin güçsüz olduğunu göstermek olmadığını hissettirin. Kalabalık bir yerde inatlaştığında çevreden utanarak geri adım atmayın, biraz daha sakin bir yere giderek sakinleşmesini bekleyin. Dikkatini bir başka yöne çekmeye çalışın ve çocuğunuzu susturmak için onunla pazarlığa girmeyin. Sabırlı davranın. Çocuğunuzun güvende hissetmek için özgürlük kadar, kurallara da ihtiyacı vardır. Çözüm üretmeye çalışarak inatlaşmanın alışkanlık haline gelmesini önleyin. İnatlaşmayı sizden de öğrenmiş olabilir, çocuğunuza yanlış bir örnek olup olmadığınızı gözden geçirin. Böyle davranırsan artık seni sevmeyeceğim gibi cümleler kurarak çocuğunuzu sevgisizlikle tehdit ederek duygusal yönden onu olumsuz etkilemeyin.

İnatlaşan çocuğun istediğini yapmayarak hem her istediğinin olamayacağını ve isteklerini erteleyebilmeyi hem de problem çözme ve çözüm üretme becerilerini geliştirir. Böylece öfkesini yıkıcı olmadan ifade etmenin yollarını da öğrenmiş olur. Eğer inat davranışı her türlü olumlu yaklaşıma ve davranışa rağmen değişmiyorsa çocukta psikolojik bir soruna işaret ediyor olabilir. Psikolojik travmalar, depresyon, kaygı bozukluğu gibi durumlar çocuklarda inatçı davranışlara sebep olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden mutlaka bir uzmana danışmak ve o uzmandan profesyonel bir yardım almak gerekir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.