Takip Et
  • 25 Eylül 2023, Pazartesi

Çocuğunuzu Diğer Çocuklarla Kıyaslamayın

“Defne'nin annesi onunla çok güzel oyunlar oynuyor ama sen benimle hiç öyle oyunlar oynamıyorsun!” Bu cümleyi duymak size nasıl hissettirir?

Peki çocuğunuz “Arkadaşların derslerde kuralları dinliyor, sen neden böyle yanlış davranıyorsun?” gibi cümleler duyduğunda ne hissediyor olabilir?

Başka çocuklarla kıyaslanan çocuğa ulaşan mesaj “Sen yeterince iyi değilsin’’dir. Siz de ilk cümleyi okuduğunuzda yetersiz hissetmediniz mi?

Yeterince iyi olmadığını hisseden çocuk aynı zamanda değersiz de hisseder. Bu duygular çocuğun kendine olan güvenini olumsuz yönde etkileyerek motivasyonunu düşürür, olması gereken davranışlar sergilemesinin ve başarıya

 

ulaşmasının önünde bir engel oluşturur. Sonuçta çocuğu başka çocuklar ile kıyaslayarak elde edilmek istenen sonucun tam tersi bir sonuç ile karşılaşılabilir. Her çocuk farklı, değerli ve özeldir. Her çocuğun öğrenme şekli, süresi bile farklı olabilir. Bu nedenle her çocuğun başarılı olduğu alanlar da farklı olabilir.Çocuğu başka çocuklar ile kıyaslayamak bir anlamda çocuğun farklı özelliklerini hiçe saymak demektir. Çocuğunuzun olumlu özellikler, alışkanlıklar kazanması için çabalamanız doğrudur ama bu başka çocuklarla kıyaslama yapılarak olmaz. Kıyaslama, aslında olumlu anlamda da olmamalıdır. Yani “Çocuğunuza sen başarılısın fakat Ali değil” demek de doğru olmaz. Bu sefer de çocuğunuz kendini diğer arkadaşlarından üstün tutabilir, onları küçümseyebilir. Bırakın çocuğunuz kendi yolunda kendi uygun özellikleri, davranışları, öğrenme yöntemleri ve başarılarıyla ilerlesin. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.