Takip Et
  • 9 Ekim 2023, Pazartesi

Çocuklarda Ağlama Krizleri

Ebeveynler, okudukça çocuklar hakkında yeni bilgiler öğrendikçe kendini daha mutlu hissederler. Tabi bazen de tüh ya keşke bunu daha önce bilseydim pişmanlığını da yaşayabilirler. Ama bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır. Anne, baba olduktan sonra insanların üzerinde bir baskı oluşur iyi bir ebeveynmi yim kötü bir ebeveyn miyim diye düşünürler. Özellikle çocuk ağladığında hemen susturmalıyız ya da çocuk düştü hemen dikkatini dağıtmalıyız gibi düşünceler kafalarında dolaşır. Ve o anki durumdan bir an önce çıkış yapabilmek için çocuğu saçma sapan şeylerle dikkatini dağıtarak susturmaya çalışırlar. Aslında çocuklar için ve hatta yetişkinler için ağlamanın stres azaltıcı bir özelliğe sahip olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmıştır. Ağlamanın çeşitli sebepleri vardır her ağlayan bebeği örneğin karnı acıkmış bir çocuk aman ağlasın stresini atsın diyemeyiz önce tüm fiziksel ihtiyaçları karşılanmalı daha sonra çocuk ağlamaya devam ediyorsa diğer etkenlere bakmalıyız. Siz ağlayan çocuğunuzu her susturduğunuzda ona iyilik yaptığınız düşünürken aslında iyilik yapmazsınız ağlamasını ertelersiniz ve bu ağlama gecenin bir yarısı ya da hiç müsait olmadığınız bir anda minicik bir sebepten kriz şeklinde ortaya çıkabilir. Bu durumun herkesin başına gelebilir.

Bu durumla karşılaştığınızda önce sebebini tespit etmeniz ve bebeğin eğer bir ihtiyacı varsa onu karşılaşmanız gerekir. Eğer ağlamasına izin vermezseniz çocuğunuz daha huysuz ve saldırgan olabilir. Ağlamak saldırgan enerjiyi atmanın bir yoludur. Ağlamasına izin vermediğinizde bu sefer çocuk çevresine karşı tahammülsüz olacak ve saldırgan davranışlar gösterebilir. Ağlamak çocuğun içindeki stresi boşaltır. Ağlamak bir yerde doğal iyileşme mekanizmasıdır.

Aynı zamanda ağlamasın diye her istediğini yaparsanız bu sefer de aşırı talepkar ve şımarık olabilir. Ağlamayı istediğinin olması için kullanabileceğini öğrenir ve her istediği olmadığında ağlamaya başlar. Diğer yandan keyfi sınırlar koymak, sırf ağlamaya ihtiyacı var diye ihtiyaçlarını görmezden gelmek de doğru bir davranış değildir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.