
tvDEN'de Ayşe Yılmaz'la Günaydın Ege'ye konuk olan Beslenme Uzmanı Yeşim Üngör Aktar, emziren annelerin sağlığına ilişkin bilgiler verdi. Sağlık Vakti bölümünde konuşan Aktar, emziren annelerin hangi durumlarda diyet yapabileceğini, kilo verirken sütü korumanın yollarını anlattı ve anne sağlığına ilişkin konuştu. Diyet listesindeki gıdalara değinen Aktar, hurmanın beslenme için mucizevi bir etkiye sahip olduğunu söyledi.
Dorest Güzellik ve Diyet Merkezi'nin Beslenme Uzmanlarından Yeşim Üngör Aktar, Günaydın Ege'de Sağlık Vakti bölümünde emziren annelerin sağlığına dair önemli bilgiler verdi. Aktar, sağlıklı beslenme reçetesinden diyete kadar merak edilen birçok konuya açıklık getirdi. Beslenme Uzmanı Aktar, verdiği bilgilerde şu detayları paylaştı;
EMZİREN ANNELER DİYET YAPABİLİR Mİ?
Emzirme döneminde hem annenin hem de bebeğin sağlığı için yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Bu dönemde annenin sağlığının korunması, yeterli miktarda süt salgısının olması ve annenin kilo artışının engellenmesi için emziklilik döneminde annenin beslenme konusunda bilinçlenmesi de önem taşımaktadır.
1) Gebelik boyunca alınan kilo fazlalıkları için emziren anneler diyet yapabilir mi? Diyet yapmaya ne zaman başlanmalıdır?
İlk 3 ay süt miktarının etkilenmemesi için kilo verme diyeti uygulanmamalıdır. 3. aydan sonra bebeğin ek gıdaya geçeceği 6. aya kadar ayda 2-3 kilo verdirecek kadar anne beslenmeli, daha sonrasında ise diyete devam edilmelidir.
2) Emziren annenin beslenme düzeni nasıl olmalıdır? Sütü olumsuz yönde etkileyebilecek besinler var mıdır?
Emziren annenin günlük kalori gereksinmesi ihtiyacından 300-500 kalori arasında artırılarak düzenlenmelidir. Aynı zamanda 1800 kalori altında diyet uygulanmamalıdır. Göz ardı edilmemesi gereken önemli bir noktadır o yüzden beslenme uzmanından yardım alınmalıdır.
3 ARA 3 ANA ÖĞÜN
Emziren anne ana öğünlere ek olarak ara öğün de yapmalı ve 3 ana 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün beslenmelidir.
Emziklilik döneminde annenin alması gereken protein gereksinimi artmaktadır. bu ihtiyacın karşılanması için kaliteli protein kaynakları önem taşımaktadır. Yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri günlük beslenmesinde mutlaka olmalıdır.
Hem annenin enerji ihtiyacını karşılamak için hem de bebeğin beyin gelişimi için sağlıklı yağlar çok önemlidir. Sağlıklı yağ içeren ceviz, badem, fındık, zeytin, zeytinyağı, ayçiçek yağı diyette olması gereken önemli besin grubudur.
Karbonhidrat türü annenin hem enerji ihtiyacını hem de süt miktarını etkiler, bu yüzden alınan karbonhidrat kadar türü de önemlidir. Şeker ve şeker içeren besinler tüketilmemelidir, şeker yerine karmaşık karbonhidrat grubu tercih edilmeli.
Bu grupta ise;
* Bulgur
*Yulaf Ezmesi
*Kinoa
*Karabuğday
*Tam buğday, çavdar, tam tahıllı ekmekler,
* Taze ve Kuru Meyveler yer almaktadır.
Kalsiyum minerali süt yapımı ve annenin gereksinimi için önemlidir. Kalsiyum kaynağı olan süt, yoğurt, kefir, peynir gibi besinler diyette mutlaka olmalıdır. Süt bebeğe veya anneye gaz yapıyor ise laktozsuz tercih edilebilir.
Anne sigara ve alkolden uzak durmalıdır.
SÜTÜ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLECEK BESİNLER:
*Soğan
*Sarımsak
*Karnabahar, Brokoli
*Acı Baharatlar
*Kabak gibi besinler sütün tadını bozabilir, dikkatli tüketilmelidir.
Aynı zamanda kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler gaz yapımına neden olabilir bu yüzden pişirilmeden suda bekletilip kabuğu soyulmalıdır.
Anne bu dönemde koyu çay, koyu kahve, yeşil çay, beyaz çay gibi bitki çayları bebekte uykusuzluk ve huzursuzluk yaratabileceği için uzak durulmalıdır.
3) Emziren anne diyet listesinde süt miktarını artırmak için neler olmalıdır?
* Annenin bu dönemde yeterli sıvı tüketmesi süt miktarını etkileyen önemli etkenlerdendir. Anne minimum 3 lt su içmeli, buna ek olarak süt, ayran, şekersiz komposto, taze sıkılmış meyve suları tercih edebilir.
* Rezene Çayı (Günde 2 Fincan)
* Dereotu, maydanoz gibi taze yeşillikler
* Bulgur
* Yulaf Ezmesi ( Süte Veya Yoğurda Karıştırılarak)
*Medine hurması (günde 2 adet) gibi besinler de diyete eklenmelidir.
4) Emziren anneler diyete ek olarak egzersiz yapmalı mıdır?
Emziren annelerde ağır egzersiz sonrasında sütün laktik asit içeriği artabilir. Bu durum sütün tadını etkileyebilir. Orta tempolu yürüyüşler yapılabilir ancak dikkat edilmesi gereken durum egzersiz ile emzirme arasında minimum 1 saat olmalıdır.
5) Emzirme kilo vermeyi etkiler mi?
Emziren anneler emzirdiği sürece kalori yakarlar. 100 ml süt salgısı için 70 kalori enerji harcanır. Gebelik döneminde oluşan yağ depoları emziklilik döneminde annenin enerji ihtiyacını karşılar ve bu sayede annenin yağ kaybı anlamlı olur ve kilo kaybını destekler.
EMZİREN ANNELER İÇİN ORTALAMA GÜNLÜK BESİN PORSİYONLARI
Süt/Yoğurt/Kefir (3 Bardak)
Yumurta, Peynir (2-3 Porsiyon)
Ekmek ( 4-6 İnce Dilim)
Bulgur/Yulaf/ Karabuğday (4-5 Kaşık)
Et/Tavuk/Balık (120-200 Gr )
Meyve ( 3 Porsiyon)
Sebze (2-3 Porsiyon) (AYŞE YILMAZ)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.