AyFm 100.5
  • 3 Kasım 2016, Perşembe 09:00

"Eczane dışından ilaç almayın sağlığınızdan olmayın"

Kamu kurumu niteliğindeki bir sivil toplum kurumu olarak 1974 yılında kurulan Aydın Eczacı Odası, topluma ilaç sağlamanın ötesinde hasta ve hasta yakınlarına sağlık danışmanlığı, atık ilaçların toplanması ve halkı aydınlatıcı faaliyetler yürütürken geliştirdiği çeşitli projelerle de eczane vatandaş birlikteliğini sağlıyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kendine ait müstakil binada 5, ADÜ, Nazilli ve Söke bürolarında 4 olmak üzere toplam 9 personel ile hizmet veren 443 üyeli Aydın Eczacı Odası, 109’u Efeler’de olmak üzere il genelinde 414 eczaneyi üye olarak bünyesinde barındırıyor.

Aydın Eczacı Odası yönetiminin çeşitli kademelerinde görev alan, 3 yıldır da oda başkanlığını sürdüren Sefa Karaarslan, 2. Başkan İzzet Tansu Ülgen, Genel Sekreter Yüksel Şekerci, Sayman Ahmet Tolga Yılmaz, yönetim kurulu üyeleri Salim Öyüş, Ferit Şahinci ve Ayden Yardım; Denetleme Kurulu'nda görev yapan Başkan Tolga Özan, üyeler Fatma Şeyda Yüksel ve Akcan Kurtulmuş ile halka ve üyelerine hizmet için çalıştıklarını söyledi.

Karaaslan, ''6643 sayılı yasayla kurulan kamu kurumu niteliğindeki Aydın Eczacı Odası, eczanelerin ilk açılış işlemlerinden başlayarak tüm faaliyetlerini kamu yararı gözeterek denetlemek ve yürütülmesini sağlamakla yükümlüdür. Aynı zamanda üyelerinin mesleki ve kişisel gelişimlerini desteklemek, hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmekle de sorumludur.

Aynı zamanda gerektiği durumlarda Oda Haysiyet Divanı, üyelerin mesleki disiplin soruşturmasını yapmakta, uyarı cezasından kınama ve para cezasına hatta 180 gün meslekten men cezasına kadar yaptırım uygulayabilmektedir'' dedi.

EĞİTİM TOPLANTILARIYLA YETERLİLİĞİ VE DONANIMI GELİŞTİRİYORLAR

Eczaneler, birinci basamak sağlık kuruluşu statüsünde, halkın en kolay ve rahat ulaştığı, sağlık sorunları ile ilgili danışmanlık hizmeti talep ettikleri ilk nokta olma özelliği taşıyor.

Aydın Eczacı Odası da ayda bir kez olmak üzere eczacılara eğitim seminerleri düzenliyor. Karaarslan, “Biz eczacıların, mesleki bilgi ve donanımımızı, eczanelerin hizmet sunumundaki kapasite ve yeterliliğini sürekli geliştirme gibi bir sorumluluğumuz var. Bu bağlamda Aydın Eczacı Odası olarak ortalama ayda bir kez olacak şekilde üyelerimize yönelik meslek içi eğitim toplantıları düzenliyoruz” diyor.

Konunun uzmanı hocalar tarafından hipertansiyon, Tip 1 ve Tip2, diyabet, astım-koah, kolestrol, hiperlipidemi, bitkisel ürünler, medikal ürünler, obezite, ağrı, asomaterapi, fitoterapi gibi konularda ve eczacıların danışmanlık rolünün öne çıktığı alanlarda bu eğitimler ağırlıklı olarak veriliyor.

Konuyla ilgili Sefa Karaarslan şunları söylüyor: “5 yıllık 'Akademik Eczacılık' eğitiminin ardından eczacılar, aldıkları bu meslek içi eğitimlerle halkımızın sağlığının korunması ve geliştirilmesinde üstlerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getiriyor. Ülkemizin seçkin insan kaynakları arasında yer alan eczacıların, koruyucu sağlık hizmetlerindeki rolünün geliştirilip hipertansiyon, diyabet, kolesterol gibi kronik rahatsızlıklarda hasta takibi, hastalara sağlıklı yaşam tavsiyeleri ve kontrolünü yapmak suretiyle sağlık sistemine ve halkımızın sağlığına katkılarının artırılması gerektiğini düşünüyorum.''

"ECZANE GÜVEN MERKEZİDİR”

Aydın Eczacı Odası, meslek içi eğitimlerle mesleki bilgileri güncelleyerek halka daha sağlıklı yaşam alanı oluşturulması ya da halk sağlığının korunması ve daha iyi hale getirilmesi için doğru ürünlere ve doğru sağlık bilgilerine ulaşılmasına yönelik eğitimlere aralıksız devam ediyor. Üyeler, odanın ücretsiz olarak düzenlediği bu eğitimlere düzenli olarak katılırken ilçe merkezinde belirli zamanlarda, Nazilli ve Söke ilçelerinde de 14 Mayıs'ta stant çalışması yaparak halka daha fazla ulaşmayı amaçlıyor.

''Bilinç oluşturmak için 14 Mayıs'ta stantlar kurup broşürler dağıtıyoruz'' diyen Sefa Karaarslan, konuyla ilgili şunları söylüyor: "Amacımız, insanlara doğru gıda takviyesi olarak satılan ürünlerden tutun da bebek ürünlerine kadar, bazılarının nerede ve nasıl üretildiği belli olmayan ilaçlara karşı halkı bilinçlendirmektir. İlaçların sadece eczanelerden alınması gerektiği hususunu ısrarla vurguluyoruz. Eczanede sahte ürün olmaz. Eczacı hastasını kandırmaz. Eczacı hastasına yanlış bilgi vermez. Eczacı satıcı değil, sağlık meslek mensubudur. Bunun sorumluluğuyla, bilinciyle hareket eder. Öncelikle eczacımızın bilgi düzeyini artırmayı, sonrasında da halkımızda bu konuda farkındalık yaratmayı ve halkımızın duyarlılığını artırmayı hedefliyoruz."

"ECZACI EN YAKIN SAĞLIK DANIŞMANIDIR"

Aydın Eczacı Odası, televizyon, internet ve telefon mesajları aracılığıyla insanlara ulaşmaya çalışanları da uyarıyor.

Eczacının sağlık danışmanı olarak görev üstlendiğini söyleyen Karaarslan sözlerine şöyle devam etti: “Orada yanlış bilgi vermeyi kendisinin mesleki sorumluluğu açısından doğru bulmayacaktır. Ancak size televizyon, internet, telefon mesajları aracılığıyla ulaşmaya çalışanlar, tüccar zihniyetinde bu işin ticaretini yapan, bunlardan para kazanmaya çalışan insanlardır. İşin garip ve üzücü olan tarafı şu; o ürünlerin denetimi de doğru düzgün yapılamıyor. Sağlık Bakanlığı ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı, her yıl listeler yayınlıyor. Bunların bir kısmı da ilaç etken maddesi katılmış bitkisel ürünler olarak önümüze çıkıyor. Ancak işin en önemli yanı o ürünlerin nerede ve nasıl üretildiği, içerisindeki etken maddelerin miktarı, etken maddelerin ne kadar doğru veya iyi saklanmış olduğudur. Televizyondan, internetten alınan ürünler nedeniyle ölüme varan ciddi sağlık sorunları yaşayanları basında sık sık görüyoruz. Bu tür sorunları yaşamamaları için halkımızın tüccar zihniyetli insanlardan uzak durmalarını, ilaç veya diğer sağlık ürünlerini eczaneden ve eczacı danışmanlığında almalarını tavsiye ediyoruz. Hastalık durumunda hekimin teşhis edip ilaçları hekimin reçete etmesi, eczacılık danışmanlığında hastaların kullanması gerekmektedir. Bizim dediğimiz; insanlara gıda takviyesi, besin desteği vitamin, özellikle suistimali yapılan cinsel gücü artıcı ürünler ve zayıflama ürünleri veya saç dökülmesi konularında önerilen ürünlere dikkat edilmesidir. Özellikle bu ürünlerde vatandaşların dikkatli olmasını ısrarla tavsiye ediyorum. Bizlere güvensinler ve bir sorun yaşarlarsa herhangi bir eczaneyle, ilaçla ilgili; her zaman için onların çalacağı birinci kapı olmayı istiyoruz. Biz, onlara gereken her türlü kolaylığı yardımı, danışmanlığı ya da mağduriyetleri varsa mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında elimizden gelen katkıyı sağlamaya hazırız. Yanlış yapan eczacının yanında durmayız. Bu konuda halkımızın hiç bir şüphesi olmasın.”

HALKIN SESİ; “NÖBET EKRANI PROJESİ”

Merkez ilçe Efeler başta olmak üzere tüm ilçelerde tüm hastanelerin acil servislerine 'nöbet ekranları' koyarak hastaların nöbetçi eczaneleri daha kolay bulmalarını sağlamak için 2016 içinde başlattıkları çalışmaları eczanelere de yaygınlaştırdıklarını, gelinen noktada projenin amacına ulaştığını ve halk tarafından büyük takdir gördüğünü kaydeden Sefa Karaarslan konuyla ilgili şunları söyledi: “Projenin 2’nci aşaması olan nöbet ekranlarının eczanelerde yaygınlaştırılması kısmına geçtik. Eczanelerimizde de nöbet ekranlarının yaygınlaşmasını ve halkımızın nöbetçi eczaneyi bulması konusunda zorluk çekmemesini hedefliyoruz. Bunu da en kısa zamanda tamamlayacağız.”

ATIK İLAÇ PROJESİ

Aydın Eczacı Odası, belli dönemlerde halkı bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla atık ilaç toplama kampanyaları düzenliyor.

İlaç toplama kampanyaları ile halkın bilinç düzeyini artırmayı, kamu otoritesi ve belediyelerin bu konuya dikkatini çekmeyi amaçlayan Aydın Eczacı Odası, bu konudaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. ''Halkın bilinç düzeyi arttıkça yetkililere gereken çabayı sarf etmeleri için kamuoyu baskısının ve desteğinin artmasını hedefliyoruz'' diyen Sefa Karaarslan konuyla ilgili şunları söylüyor: “Üzülerek söylemeliyim ki evde kullanılmayan ya da son kullanma tarihi geçmiş atık ilaçlar, çöpe veya kanalizasyona atılmakta ve içlerindeki zararlı kimyasallar, yeraltı suları vasıtası ile besin ürünleriyle bize zehir olarak geri dönmektedir. Oysa artık ilaçların toplanarak uygun şekilde bertaraf edilmesi gerekiyor. Tabii ki bunun bir maliyeti var ve bu maliyet ancak yerel yönetimler ve kamu otoritesi tarafından karşılanabilir.”

KÜLTÜREL VE SOSYAL FAALİYETLER

Aydın Eczacı Odası, üyelerin mesleki dayanışması ve kaynaşmasını artırmak ve sosyal ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına da kültürel ve sosyal faaliyetler düzenliyor.

Oda bünyesinde Halk Oyunları ve Modern Dans topluluğu ile Türk Sanat Müziği Korosu bulunuyor. Oda üyeleri, 14 Mayıs Eczacılık Günü etkinlikleri kapsamında düzenledikleri Kültür Sanat Gecesi’nde hünerlerini sergiledi. Fotoğrafçılık kursuna katılan oda üyeleri yine aynı tarihte açtıkları fotoğraf sergileriyle büyük beğeni topladı. Sefa Karaarslan, “Bu yıl ekipler yine çalışıyor ve önümüzdeki 14 Mayıs’ta halka açık bir gösteri yapmayı planlıyoruz” diyor.

Sorularınız için:

0256 227 11 00 [email protected] (ESRA MUTİ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.