
Aydın'ın deniz kaplumbağaları için yuvalama alanı dışında kalmasına rağmen Kuşadası sahilleri, bir kez daha Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yaptı.
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Kuşadası sahillerinde sezonun ilk Caretta caretta yuvasının tespit edildiğini açıkladı.
Türkiye’de deniz kaplumbağaları yuvalama alanı dışında olmasına rağmen 2011 yılından bu yana Kuşadası ve Didim kumsallarına C.caretta’lar (İribaş Deniz Kaplumbağası) yuva yaparak yumurtalarını bırakmadığını belirten Sürücü, "Geçtiğimiz yıl 8 yuva alanı olan Kuşadası kıyılarında, bu yılın ilk kaplumbağası dün gece Sevgi Plajının güneyinde yuva yaparak yumurtalarını bırakmıştır. Gece saat 02:00 sularında plajda oturan Fatih Bitgen, Sanem Pazvant ve arkadaşları, kumsala çıkan kaplumbağayı gördüklerinde, geçtiğimiz yıldan deneyimli olduklarından uzaktan izleyerek C.carettanın rahat bir şekilde yumurta yapmasını sağlamışlar" dedi.
"DUYARLI VATANDAŞLARA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ"
Davutlar polis karakoluna haber verip, yumurta bıraktığı alan kaybolmasın diye şeritle çevrildiğini aktaran Sürücü, "Haber geldikten sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü ekipleriyle birlikte kumsala gidip, yumurtaların bulunduğu yuva yerini tespit ederek tel kafeslerle çevirip gerekli koruma önlemlerini aldık. Bilgilendirme posterleri astık. Kaplumbağanın gece kumsala çıktığında görerek haber veren duyarlı vatandaşlara çok teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.
Kuşadası’ndan Milli Parka kadar uzanan yaklaşık 20 km uzunluğundaki kumsala gecenin herhangi bir saatinde dişi kaplumbağaların yuva yapmak için çıkabileceğini kaydeden Sürücü, kaplumbağa kumsala çıktığında yanına gidilmemesi, kaplumbağa ışık tutulmaması gerektiğini belirterek hayvanın yuva yapmasının ve rahat yumurtalamasına izin verilmesi gerektiğini vurguladı.
"HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKARAK KORUNMASI MÜMKÜNDÜR"
Sürücü, "Uzaktan izleme yaparak C.carettanın bulunduğu yerle ilgili hemen bilgi verilmelidir. Dağlarında endemik türlerin yetişmesi, kumsallarında C.carettaların yumurtlaması, Kuşadası’nın karasal ve denizel biyoçeşitlilik açısından ne kadar zengin olduğunu da göstermektedir. Bu zenginliklere hep birlikte sahip çıkarak korunması mümkündür" diye ekledi. (İREM DELİCE)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.