AyFm 100.5
  • 29 Nisan 2016, Cuma 11:10

Bilfen öğrencileri Afrodisias'ta konser verdi

Özel Bilfen öğrencilerinden, Afrodisias’a destek.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İzmir'den yola çıkan Özel Bilfen Bornova İlkokulu öğrencileri, "Afrodisias Dünya Kültür Mirası olsun" yazılı pankart ve giydikleri tişörtleriyle geldikleri Afrodisias Odeon Antik Açık Hava Tiyatrosu'nda, Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı'ya mini bir klasik müzik konseri ziyafeti çekti. Ardından Başkan Büyükyapıcı’yu sordukları sorularla bir hayli terleten öğrenciler, Afrodisas’ın Dünya Kültür Mirasları UNESCO’ya dahil edilmesi için destek istedi.

BAŞKAN BÜYÜKYAPICI’DAN DESTEK İSTEDİLER

Özel Bilfen Bornova İlkokulu 5. sınıftan 69 öğrenci, Sosyal Bilgiler ve İngilizce derslerinin ortaklaşa hazırladığı Mayıs ayı proje haftası kapsamında giydikleri “Afrodisias Dünya Mirasına Dahil Olsun” yazılı, tişörtlerle Karacasu’ya geldi. Karacasu’nun 3 bin 400 yıllık tarihçesi ile bugüne değin birçok medeniyete beşiklik etmiş, dünyaca ünlü Afrodisias Antik Kenti’nde, İş Bankası Karacasu Şube Müdürü Mehmet Öztürk ve Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı’ya, Odeon Antik Açık Hava Tiyatrosu’nda konser veren öğrenciler ‘Balam, Romeo ve Juliet ve caddelerde rüzgar’ adlı üç eseri seslendirdi. Öğrenciler, Büyükyapıcı’dan, Afrodisas için yaptıkları çalışmalara destek istedi.

BAŞKAN BÜYÜKYAPICI’YI TERLETTİLER

Öğrencilere ziyaretleri ve verdikleri doyumsuz konserlerinden dolayı teşekkür eden Belediye Başkanı Büyükyapıcı, öğrencileri kırmayıp sorularını yanıtladı. Hem güneşin altında kalması hem de öğrencilerin soruları karşısında bir hayli terleyen Başkan Büyükyapıcı, “Afrodisas’ın UNESCO Dünya Kültür Mirasına girmesi için bizim destek olmamız gerekirken, sizler bize destek oluyorsunuz. Bu ilgi ve alakanız, bu duyarlılığınızdan ötürü teşekkür ederim” dedi.

Öğrencilerden gelen ‘Afrodisas ile ilgili ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?’ şeklindeki bir soru üzerine yaptıkları çalışmaları anlatan Başkan Büyükyapıcı, şöyle konuştu:

“Afrodisias daha önce Geyre beldesine bağlı ören yeri idi. Aydın Büyükşehir olunca ilçemize bağlandı. Karacasu sınırları içinde kaldı. Bunun duyurulması dünya çapında değerinin ortaya çıkarılması gerekiyor. İlçemizde ayrıca dünya çapında tarihi seramik ocaklarımız, yaylalarımız var. Demircilik ve dericiliğimiz var. Bunları Afrodisias ören yeri ile birleştirerek bir kültür şehri olma yolunda adımlar atıyoruz.”

UNESCO’YA GİRMESİYLE İLÇEYE TURİST AKIN EDER

Afrodisias’ın UNESCO Dünya Kültür Mirası arasında yer alması durumunda dünya çapında isminin duyulmasıyla birlikte yerli ve yabancı turistlerin Karacasu ve Afrodisias’a ziyaret etmesinin sağlanacağına işaret eden Başkan Büyükyapıcı, “Sizlerin desteği sayesinde UNESCO’ya üye olmakla korunması ve daha çok duyurulması sağlanmış olacak. Muhakkak ki, Afrodisias için büyük artıları olacak. Çok sayıda yerel ve yabancı turistin ilçemize, Afrodisias’a akın etmesi demek, ilçemiz, ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak ve esnafımızın yüzü gülecektir. Asıl desteği bizim vermemiz gerekirken, sizler destek oluyorsunuz” dedi.

BİZİM KATKILARIMIZLA EFES UNESCO’YA KABUL EDİLDİ

Her yıl mayıs ayında proje haftası düzenlediklerini, öğrencilerin seçtikleri projeler doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini belirten Özel Bilfen Bornova İlkokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Esra Akgün, bu yıl da öğrencileri ile birlikte Afrodisias antik kentini konu alarak çalıştıklarını söyledi. Özel Bilfen Eğitim kurumları olarak geçen yıl Efes Antik Kentinin Dünya Kültür Mirası asil üyeliğine alınmasını desteklediklerini vurgulayan Akgün, yaptıkları çalışmaların neticesinde Efes’in UNESCO Dünya mMrasına asil üyeliğine kabul edildiğini dikkati çekti.

UNESCO ASİL LİSTESİNE GİRMESİNİ DESTEKLİYORUZ

UNESCO asil listesine dahil olmasını desteklemek amacıyla başlattıkları proje kapsamında dikkati Afrodisias’a çekmek için geldiklerini kaydeden Akgün, “Proje kapsamında Efes’te yaptığımız gibi Afrodisias içinde imza kampanyası başlatacağız. Efes çok önemli bir antik kent ama Afrodisias daha önemsiz değil. 2009 yılında UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası geçici listesine girmiş Afrodisias, 2004 yılında da en iyi 10 antik kent listesine girmiştir. Amacımız geçici listeden asil listeye girerek, dünya mirasına dahil olmasıdır. Ulusal ve uluslararası alanda dünyanın dikkatini buraya çekerek, Afrodisas’ın da UNESCO’ya girmesini destekliyoruz. Bunun için pankart, broşür dergiler hazırladık. Öğrencilerimiz sloganlar buldu. Bu sloganları İngilizceye çevirip, Afrodisias’ta yaptığımız çekimlerle klip yapacağız. Umarız Afrodisias’ta dünya mirasına alınacak” diye konuştu.

HALİÇ KONGRE MERKEZİNDE KONSER VERECEKLER

Her yılsonunda, Haliç Kongre Merkezinde konser verdiklerini ifade eden Akgün, bu yıl da Afrodisias Odeon açık hava tiyatrosunda konser veren öğrenci orkestrasının, 29 Mayıs’ta İstanbul Haliç Kongre Merkezinde ünlü sanatçıların katıldığı konserde sahne alacaklarını söyledi. Akgün, daha önce de İstanbul Özel Bilfen Eğitim Okulları 6. Sınıf öğrencilerinin 16 Mayıs’ta yine Afrodisias’ta klasik müzik konseri vermek için Karacasu’ya geleceklerini bildirdi. (GÜLAY ÖZTEKİN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.