Aydın’ın dünyaca ünlü antik kentlerinin yanı sıra pek bilinmeyen, ancak tarihi ve doğasıyla hayranlık uyandıran Gergakome Kutsal Alanı, ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. “Aydın’ın Göbeklitepe’si” olarak nitelendirilen bu gizemli bölge, tarih meraklıları için keşfedilmeyi bekliyor.
KAÇAK KAZI TEHDİDİNE KARŞI KURTARMA ÇALIŞMALARI
2008 yılında kaçak kazılarla zarar gören kutsal yapıda, taş blokların yerinden oynatılması nedeniyle çökme tehlikesioluşmuştu. Aydın Arkeoloji Müzesi ve Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen kurtarma kazıları sayesinde kutsal yapı korunarak taşlar yeniden yerine oturtuldu. Prof. Dr. Murat Çekilmezdanışmanlığında gerçekleştirilen çalışmalar, bölgedeki tarihi mirasın ayakta kalmasını sağladı.
GİZEMLİ YAZILAR VE HEYKELLER HAYRANLIK UYANDIRIYOR
Gergakome Kutsal Alanı’nda bulunan gnays kayaların üzerine kazınmış yazılar, taş steller ve boğa başı figürleri, bölgeyi benzersiz kılıyor. Bugüne kadar büyük ölçüde korunarak ulaşan aslan ayakları, çeşme yapıları ve diğer kalıntılar, ziyaretçilerde hayranlık uyandırıyor.
Profesyonel turist rehberi Hakan Bahçecioğlu, bölgeye dair bilgi verirken, ünlü gezgin George E. Bean’in sözlerini hatırlattı:
“Gerga’yı görmek için çaba sarf eden hiç kimse, gününü boşa harcadığını düşünmeyecektir.”
KAÇAK KAZILARA KARŞI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ŞART
Zeytin sezonu dışında ıssız kalan bölge, kaçak kazı tehdidi ile karşı karşıya. Ziyaretçiler, bölgenin korunması için fotokapan gibi güvenlik önlemlerinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.
MADEN FAALİYETLERİ TEHLİKE YARATIYOR
Latmos (Beşparmak) Dağları’nın devamında yer alan Gergakome, maden faaliyetleri nedeniyle tehdit altında. Dinamitlerle yapılan çalışmalar, henüz keşfedilmemiş kültür varlıklarının yok olmasına yol açıyor. Uzmanlar, bölgenin korunarak dünya kültür mirasına kazandırılması gerektiğini belirtti. (SELİME AYDEMİR)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.