
Türkiye, yıllık 72 milyar dolarlık tarımsal gayri safi milli hasılası ve 36 milyar doları aşan tarım ürünleri ihracatıyla dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer alırken, Avrupa’da tarımsal üretimde zirvede bulunuyor. İzmir’de düzenlenen “Tarım ve Gıda İhracatında Gelecek Vizyonu Paneli” ise sektörün geleceğine dair yol haritasını ortaya koydu.
Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu iş birliğiyle Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelde, iklim değişikliği, su yönetimi, sürdürülebilirlik ve tarımsal ihracatta yeni vizyon başlıkları öne çıktı.
“TARIM DİPLOMASİSİ KRİTİK BİR ALAN”
Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aykut Gül, kurulun çözüm önerilerini doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na sunma yetkisine sahip olduğunu hatırlatarak, “İklim değişikliği ve su yönetiminin tarım sektörü üzerindeki etkileri büyük. Su altyapısının geliştirilmesi ve verimliliğin artırılması açlıkla mücadelede kilit rol oynayacak” dedi.
“GIDA KAYIPLARI %20’Yİ BULUYOR”
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılında 61 milyon ton meyve sebze üretildiğini, ancak ürünlerin yüzde 20’sinin kayıp nedeniyle değerlendirilemediğini söyledi. Uçak, “Bu yıl iklim değişikliğini en derinden hissettiğimiz dönem oldu. Önlemleri alırsak 2030’da yaş meyve sebze ihracatımızı 10 milyar dolara çıkarabiliriz” diye konuştu.
“KATMA DEĞERLİ ÜRETİM ŞART”
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık ise kalıntısız ve izlenebilir ürünler, sürdürülebilir tarım ve iklim değişikliğine uyumun yeni ihracat vizyonunun merkezinde olduğunu vurguladı. Işık, “Hedefimiz sadece rakamları artırmak değil, Türkiye’yi güvenilir tedarikçi ve yeşil üretim lideri yapmak” dedi.
“MARKALI ÜRÜNLERLE ÖNE ÇIKMALIYIZ”
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk de sektörde dönüşüm çağrısı yaptı. Öztürk, “Sadece hammadde değil; un, makarna, yağ, margarin, bisküvi ve çikolata gibi katma değerli ürünlerle dünyada öne çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.
“DÜNYA LİDERİYİZ”
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit ise alabalık, Türk somonu, levrek, çipura ve çam balında Türkiye’nin dünya lideri olduğunu belirtti. Girit, “2028’de 4,7 milyar dolarlık, 2040’ta ise 10 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz” dedi.
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ise tarımda üretim kararlarının artık su kaynakları dikkate alınarak verileceğini, sürdürülebilirlik ve çevre dostu üretimin ihracatta vazgeçilmez kriterler arasına girdiğini söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Tarım Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu da tarımın stratejik önemine değinerek, “Bu alan gelecek nesillere bırakacağımız bir emanettir, sürdürülebilirlikten taviz verilemez” dedi.
Panelin son bölümünde sektör temsilcileri ve akademisyenler, Türk tarım ve gıda ihracatında gelecek vizyonuna dair önerilerini paylaştı. (HABER MERKEZİ)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.