AyFm 100.5
  • 29 Mart 2016, Salı 09:01

Kuru incir sirkesini mutfaklarla buluşturdu

Kuyucak’ın Kurtuluş Mahallesi’nde yaşayan, 23 yaşındaki kadın girişimci Cansu Karaca, hobi olarak başladığı butik pastacılıktan sonra zeytinden nar ekşisine, incirden kurutmalık bibere kadar birçok ürünü Türkiye ile buluşturmaya başladı. Kuru incir sirkesi yapımını deneyen genç girişimci, ürününün çok sevildiğini belirterek, “Sirke, bağışıklık sistemini güçlendirerek nezle, grip, boğaz ağrıları gibi enfeksiyonlara yakalanmayı önler” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kuru incirin farklı şekillerde sofralarda yer aldığını belirten Karaca, “Kurucu incirin reçel, tatlı, ezme gibi birçok alanda kullanıldığını biliyoruz. Taze incirden ‘kara incir’ sirkesi günümüzde de yapılıyor fakat kuru incir sirkesine hiç rastlamadım. 'Butik Lezzetler İstasyonu' olarak kuru incirin sirkesini denemeye karar verdim ve ortaya çok güzel bir tat çıktı” diye konuştu.

İNCİRİN HER HALİNİ DEĞERLENDİRDİ

Aydın’da kuru incir sirkesi yapılmadığını söyleyen Karaca, “Daha önce denenip denenmediğini bilmiyorum. Ulaştığım insanların hiçbiri daha önce kuru incir sirkesini duymamış. Aydın’da bu konuda ilk olabilirim” ifadelerini kullandı.

Kuru incir sirkesinin yapım aşamasını da anlatan Karaca, sözlerine şöyle devam etti: “Cam kavanozun içerisine belli miktarda inciri atıp mayalanmasını bekledim. Bunun içerisine mayalanmasını hızlandıracak herhangi bir katkı maddesi ilave etmedim. Mayalanma süresinde çok heyecanlıydım. İkinci haftada sirkemin yavaş yavaş oluştuğunu gözlemledim. Dördüncü haftada sirkem kendini iyice beli etti. Taze meyvelerin sirkesine göre çok daha farklı bir evre geçirdiğini gözlemledim. Sirkemin oluşması için 8 hafta bekledim. Daha sonra süzerek aşamayı tamamladım.”

Posayı da değerlendirdiğini söyleyen Karaca, “Ayrıştırma yöntemiyle incir çekirdeklerini elde ettim. Laboratuvar araştırmalarına göre incir çekirdeği ve yağının, omega 3-6 ve 9 bakımından balıklarda bile rastlanılmayacak düzeyde yüzde 40 omega 3, yüzde 30 omega 6 ve yüzde 17 omega 9 bulunduğu tespitinden yola çıkarak çekirdekleri de değerlendirdim'' dedi.

SALATALARA YAKIŞAN TAT

Kuru incir sirkesinin hoş tadının ve kokusunun olduğunu kaydeden Karaca, “Sirkeyi yutunca genizde hafif bir keskinlik bırakıyor. Asıl tadı yuttuktan sonra alıyorsunuz. Kuru incir tatlı olduğu için akıllara sirkenin de tatlı olabileceği düşüncesi takılıyor. Aksine hafif ekşimsi ve buruk bir tadının olduğunu söyleyebiliriz. Kuru incir sirkesini özellikle salatalara verdiği mükemmel tat ve hoş kokusundan dolayı ağzının tadını bilenlerin tercihi olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Kuru incir sirkesinin faydasından bahseden Karaca, “Sirke sindirimi kolaylaştırır. Hazımsızlığa iyi gelir. İştahı açar. Bu sebeple birçok yemek ve salatada tat ve çeşni için kullanılır. Sirke kandaki kolesterolü düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu rol oynar. Sirkeyle soğuk su friksiyonları da en zararsız ateş düşürücüdür” ifadelerini kullandı.

Karaca, Butik Lezzetler İstasyonu olarak Aydın’a özgü sebze ve meyvelerle yeni tatlar yakalamaya devam edeceğini söyledi. (ÖZGE SÖNMEZ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.