Takip Et

SON DAKİKA

“Amaçları milleti mağdur edip suçu bana atmaktı”

28 Nisan 2022, Perşembe 13:02

     


Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN ’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu, Eski Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı ve inşaat yüksek mühendisi akademisyen Hüseyin Aksu oldu. AYKONUT projesi ve kendisinden sonraki Belediye Başkanları yönetimindeki AYKONUT faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Aksu, “Onların amacı milleti mağdur edip suçu bana atmaktı” dedi.

“ADETA BİR RANTSAL DÖNÜŞÜM HALİNE GELDİ”

Aksu, “Bir şehrin dönüşümü hiç kolay değil. Kentsel dönüşüm kanunu çıkalı neredeyse 10 yıl oldu. Fakat Türkiye genelinde hala daha gece kondudan kurtulamıyoruz. Gece kondudan kurtulsan çürük binalardan kurtulamıyorsun. Kolay bir şey değil. Hele ki köy düzeyinde altyapısız, yağ lekesi gibi dağılmış gitmiş bir kenti toparlamak dünyanın en zor işiydi. Dolayısıyla kentsel dönüşüm kavramı bizim kafamızda hep vardı. Türkiye’nin gündemine daha kentsel dönüşüm girmeden önce biz bu kavramı bilimsel makalelerimizde ele aldık. Kentsel dönüşümü bugünkü kanunda olduğu gibi tek bir çatıda da toplamadık. Kentsel tasfiye kavramı getirdik. Kentsel tasfiye bir alanı tamamen silinip yeşil alan yapılmasıdır. Bir de kentsel ıslah yani bir alanı kısmen ıslah ederek geliştirmektir. Bir alanın alınıp modern bir mahalleye dönüşmesidir. Hiçbir parsel bazında bunun yapılamayacağını ifade ettik. Kentsel dönüşüm kanunu parsel bazında yıkıp yapmaya izin verdiği için ve bunu da değer kazanmış rant görmüş arazilerde yapmaya izin verdiği için adeta bir rantsal dönüşüm haline geldi. Rantı paylaşmaya dönüştü” dedi.

“HİZMET ETMEDEN KOLTUKTA KALKMAK ÇOK KOLAY BİR ŞEYDİR”

AYKONUT Projesi hakkında Aksu, “Aydın Belediyesi’nin öncülüğünde benim Belediye Başkanlığım dönemimde Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan en kapsamlı ve katılımcı dönüşüm projesidir. Kentsel dönüşümün kapsamlı ve katılımcı olması, Aydın’ın her yerini hedef alan bir kapsamda olduğu için kapsamlı diyoruz. Katılımcı derken ise, dönüşümün içine sadece Belediye’yi değil bütün kurumları dahil ettik. Dönüşümden sorumlu Sivil toplum örgütleri, esnaf odaları, ticaret odalarını dahil ettik. Sivil toplum örgütlerini dahil ederken kurmuş olduğumuz vakıflar ve bu vakıfların en önemli özellikleri yine katılımcı vakıflar olmasıdır. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin vakfı, Ticaret Odası’nın vakfı gibi vakıfları bir araya getirdik. Çünkü dönüşüm zor bir iştir. Dönüştüreceğimiz alan Menderes Bulvarı’na 50 metre mesafede bir alan. Aydın’ın bütün mahallelerinde çok önemli gelişmeler kaydettikten sonra sıra buraya geldi. Çünkü sorunlu bir bölge. Şehrin içinde bina yıkılmış, enkazı hala duruyor ve kimse almıyor. O zamanın Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kalktı geldi ve çalışmalarımıza hayran oldu. ‘Ben de yapmak istiyorum’ dedi. ‘Sen daha yeni başkanısın. Milletin eviyle, damıyla uğraşma. Sen biraz popülizm yap' dedim. Öyle bir popülizm öğrettik ki 25 senedir Belediye Başkanı. En sonunda da Antalya’nın Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Hizmet etmeden koltukta kalkmak çok kolay bir şeydir. Ama hizmet edip koltukta kalmak zordur” ifadelerini kullandı.

“EVİN DEĞERİNE GÖRE LÜKS DAİRE VERİLECEKTİ”

Aksu, “O bölgede, şehrin tam göbeğinde bu alanın aynı şekilde kalmasının bir nedeni var. 1. Dünya Savaşı sırasında Yunan işgalinde Aydın’ı yakıp yıkmışlar fakat bu bölgeyi yıkmamışlar. O yüzden bu bölge kendisini yenileyememiş aynı şekilde kalmış. Yalnızca burada değil Ata Mahallesi’nde de, Mimar Sinan Mahallesi’nde de buna benzer alanlar vardı. Hepsini dönüştürmeyi başardık. Burayı düzenlemek için AYKONUT modelinin bir parçası olarak ele aldık. AYKONUT sadece buradan ibaret değil. Bu alana aynı zamanda 28 adet Adliye lojmanı yapıp satmak üzere anlaşma yapmıştık. Satacağımız bedel ile 100 tane daha konuk yapılıyordu. Yani 28 daireyi Bakanlığa verip, o parayla 100 tane daha daire yapılabiliyordu. 1998 yılında Aydın Belediye Meclisi AYKONUT’un kurulması için bir karar aldı. O zamanlar kentsel dönüşüm projesi yoktu. Hukuki olarak bir Kooperatif kuralım dedik ve o kooperatifin çatısı altında bu gerçekleşsin. 11.11.1998 yılında Belediye Meclis kararı ile AYKONUT kuruluyor ve içerisinde 530 adet üyeye, 430 adet ise oradaki arsa sahiplerine verilmek üzere bir plan yapılıyor. Böylece orada arsa sahibi olan o damların sahiplerine, evin değerine göre lüks daire verilecekti. Çok avantajlı bir durumdu. Yayınlanan tüzükte Aydın Belediyesi’nin AYKONUT Yönetim Kurulu başkanı olduğu açıkça belirtilmiştir. Belediye Başkanı değişince doğal olarak yeni gelen başkan da kooperatifin başına geçer, devam ettirir. Belediye Başkanlığına Ortekin geçince ben de ‘Kooperatifin başına Aydın Belediye Başkanı geçmeli’ diyerek kendisine bıraktım. Daha sonra bir toplantı düzenlendi ve Kooperatif ile Belediye arasındaki ilişkiyi kesti. 52 dairelik, mal sahiplerine verilmek üzere benim tarafımdan bitirilen konutu başkalarına sattı. O para nereye gitti belirsiz. Sonrasında ise Çerçioğlu arsaları sattı. O arsalar insanlardan alınmıştı. Üzerine ev yapıp insanlara vermeleri gerekiyordu. Bu nasıl bir ihanettir? Sonrasında da ‘Aksu’ya gidin arsalarınızı o versin’ dediler. O zamanlar belediyede para yoktu, kooperatifin üye sayısı azdı. Ben kendi cebimden dahi para harcadım. Ortekin, önce kooperatifin tüzüğünü değiştirerek Belediye’nin desteğini çekti ve kooperatifin başkanlığından ayrıldı. Sonra benim iki yılda yaptığım 116 konutu mal sahiplerine vermeyip başkalarına sattı, parasını da seçimlerde harcadı. Mal sahiplerine yapılan kira desteklerini kesti. Orada oturan insanları ortada bıraktı. Onların amacı milleti mağdur edip, suçu bana atmaktı” diye konuştu. (MEHMET AYDIN) 







 
Son Eklenen Haberler