
Söke İlçesi Aydın'ın 54 km batısında, Ege Denizi'nin tarihi ve doğal güzelliklerle dolu orta kıyı bölgesinin önemli yerleşme merkezlerinden biridir. Büyük Menderes Nehri’nin akarsuyunun yakınında kurulmuş olan kent geniş düzlük ovanın kuzey kıyısında yer alır.
Söke, Kuşadası, Didim ve Milet üçlüsünden oluşan yörenin tarım ticaret turizm ve sermaye merkezidir. Antik Çağlar'ın Milet Prien Didim gibi ünlü kentleri ilçe yakınındadır. Daha Milattan Önceki çağlarda başlayan bu yerleşme sonucu yörenin yüksek düzeydeki ekonomi kültür ve sanat etkinlikleri gelenekselleşerek günümüze kadar sürüp gelmiştir.
Bizans egemenliğinin sonlarına doğru 1300 yıllarında Aydın Bey'in Türkmen aşiretlerini buraya getirdiği ve Söke'yi bu aşiretlerden birinin başkanı olan Süleyman Şah'ın dedesi adına kurduğu söylenir. 1426'da Menteşe Beyliğinin merkezi olan Söke Osmanlılar döneminde de Menteşe Sancağının merkezi olarak kaldı.18.yüz yılın başlarında Siğla Sancak merkeziyken 1868'de Aydın'a bağlandı.
Söke Türkiye'nin en önemli pamuk üretim alanlarından birisidir. El sanatları ormancılık ve balıkçılık da ekonomisinde önemli yer tutar. Ortasından geçen Söke çayının iki yakasına yayılmış olan ilçede çok canlı renkli ve dinamik bir ticaret yaşamı gözlenir.
Söke’de adrese dayalı 2014 nüfus sayımına göre 57 bin 681 kadın, 58 bin 225 erkek toplamda 115 bin 936 kişi yaşamını sürdürmektedir. Söke bu nüfusla Aydın’ın Nazilli ve Efeler’den sonra üçüncü büyük ilçesi olma özelliğini taşıyor. Söke turizm yerlerinin bağlantı merkezi olması dolayısıyla yaz aylarında nüfus oldukça fazlalaşıyor. (BURHAN CEYHAN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.