
Didim’de Aydın Genç İşadamları Derneği’nin de ortağı olduğu ‘Avrupa Boyutuyla Girişimcilik Gelişimi' projesi kapsamında ‘Girişimcilikte başarı hikayeleri’ konulu panel gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak katılan Didimli turizmci Kadir Karakaya, başarı hikayesini anlattı.
Markalaşma, Yenilikçilik ve Kalite Geliştirme Derneği’nin (MARKAYDER), AB bağlantılı girişimcilik projeleri doğrultusunda düzenlediği ‘Girişimcilikte Başarı Hikayeleri’ konulu panel, Didim Meslek Yüksekokulu’nda yapıldı.
Aydın Genç İşadamları Derneği (AYGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Pehlivan, MARKAYDER Mali Sekreteri Çimen Mutlu, Didimli turizmci Kadir Karakaya ve Sosyal Girişimci Tülin Akın'ın konuşmacı olarak katıldığı panelin ilk konuşmacısı olan MARKAYDER Mali Sekreteri Çimen Mutlu, 'Avrupa Boyutuyla Girişimcilik Gelişimi' projesi ile KOSGEB Girişimcilik Desteği’ni anlattı. Mutlu, projenin bu zamana kadar Aydın’dan geçen en yüksek bütçeli Avrupa Birliği projesi olduğunu belirterek, “Projemiz çok ortaklı bir proje. 6 ülke, bu projede partnerlik yaptı. Türk ortakları da Aydın Genç İşadamları Derneği ve MAYKAYDER. Projemizin İstanbul Genç Girişimciler Kurulu ve Yöresel Ürünler Coğrafi İşaretler Ağı olmak üzere iki de iştirakçisi var. Projenin genel amacı, Türkiye’nin AB üyeliği sürecine katkısı da dahil olmak üzere Türkiye ve AB üyesi ülkelerdeki sivil toplumun bütün sektörleri arasındaki karşılıklı anlayışı yüksek seviyeye ulaştırmak için katkıda bulunmaktır” dedi.
“MİMARLIK YAPARKEN KENDİMİ TURİZMİN İÇERİSİNDE BULDUM”
Daha sonra başarı hikayesini paylaşan Didimli turizmci ve Didim Aquasis De Luxe Resort & SPA sahibi Kadir Karakaya, meslekte başarılı olabilmek için neler yaptıklarını katılıcılara ve öğrencilere aktardı. Bu noktaya gelirken hiçbir şekilde düz yolda yürümediğini belirten Karakaya, doğaya baktıklarında yaşadıkları engebeli iş hayatında da yaşadıklarını ifade ederek, “Benim asıl mesleğim mimarlık. Ben mimarlık yaparken kendimi turizmin içerisinde buldum. Lise çağlarında okurken 'Mimar olacağım' diye bir düşüncem yoktu, kimya mühendisi olmak istiyordum. Mimar Sinan Üniversitesi’nde Mimarlık Fakültesi’ni kazandım ve 1976 yılında mezun oldum” diye konuştu.
İKİ AYRI OTEL YAPTI
Aslen Didimli olduğunu ve üniversiteden mezun olduktan sonra Didim’e geldiğinde buranın ilçe olmadığını ifade eden Kadir Karakaya, şöyle konuştu: “İmar planları yoktu ve mesleğim için şartlar da el vermiyordu. O dönemde birtakım projeler çizmeye başladım. Elde ettiğim kazançla da turizme yöneldim. 50 yataklı ilk tesisimiz olan Burak Otel’in inşaatına başladık. Zamanla arz ve talep ile beraber otelin yetersiz kaldığını gördük. Yanındaki arsayı alarak kapasiteyi 170 yatağa çıkardık. Sonradan yüzme havuzu ihtiyacı duyulduğunda yan taraftaki binayı satın aldık, orayı yıkarak havuz yaptık. Zaman içerisinde apart modası çıktı. Altınkum’da Esra Apart Otel adı altında apart otelimizi açtık. 2012 yılında Esra Apart Otel’imizi Esra Family Suit Otel’e çevirdik.”
“DENİZE SINIR OTEL YAPMA DÜŞÜNCESİ DOĞDU”
Bu tesislerin de miadının dolduğunu fark etmeleri üzerine kendilerinde denize sıfır otel yapma düşüncesinin doğduğunu bildiren Karakaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “5 yıldızlı Deluxe otel yapabilmek için geniş arazinin olması gerekiyordu. Devletin açtığı ihaleye girdik ve ihaleyi kazandık. Benim girdiğim bölgedeki ihaleye benden başka kimse girmedi. Başka bölgelere 3 yatırımcı birden girdi ve arazileri aldılar fakat yatırımlarına henüz başlamadılar.”
“İNSANLAR, DENİZE SIFIR TURİZM TESİSLERİ ARIYOR”
İnsanların ihtiyaçlarının çağın gelişimiyle beraber değişiklik gösterdiğini ve insanların, denize sıfır, sosyal tesisleri olan turizm tesisleri aradığını kaydeden Didimli turizmci Kadir Karakaya, sözlerini şöyle tamamladı: “31 yıldır turizmin içerisindeyim. Geçmişte çalıştığım firmada şantiye şefliği yaptım. Sonraki yıllarda özel sektörde kendi işimi yaparak bu noktaya kadar geldim. Hem mimar hem de turizmci olmam, yeni yapacağım tesiste benim için bir avantajdı. Mimarlıkta fonksiyonel, estetik ve ekonomik olmak önemli. Bu üçü bir araya geldiğinde güzel bir eser yaratılmış olur. Yapmış olduğumuz otelimiz Aquasis De Luxe Resort & SPA’nın da mimarıyım. Kendi tesisimizi iyi bir şekilde projelendirdik. Didim üstü bir tesis yaptık. 200 bin metrekare üzerinde, değişik konseptlerde proje hazırladık. Ana binamızda 360 oda var, bunun haricinde balkonlarında havuza girilebilen villalarımız mevcut. İnşallah ilçemize ve ülkemize hayırlı olur.”
“SİNEMA VE DİZİ SEKTÖRÜ ÖNEMLİ”
2004 yılında öğrenciyken kurduğu internet sitesi ile Türkiye'nin ilk ve önde gelen e-ticaret medyasını hayata geçiren, 2007 yılında tarımsal ihracata verdiği katkılar dolayısıyla ‘İhracatın Yıldızlarında e-ihracat’ birincilik ödülü alan Tülin Akın, başarı hikayesini anlattı. Son olarak konuşan Aydın Genç İşadamları Derneği Başkanı Gökhan Pehlivan da başarı hikayesini anlatırken, Aydın’ın Türkiye’nin yanı sıra dünyada hem coğrafi, hem doğal, hem de romantik olarak çok güzel bir kent olduğunu belirtti. Pehlivan, “Aydın’a baktığımızda turizme en çok destek verecek sektörlerden birisi sinema ve dizi sektörü. Bu konuyla ilgili Aydın valimiz ile görüşmelerimiz oldu. Bu sektör sayesinde ücretsiz tanıtım yapılabilir. Türkiye’nin bugün dünyadaki en önemli ikinci dizi ihracatçısı olduğunu düşünürsek bu konuyla ilgili ciddi adımların atılması gerektiğine inanıyoruz” ifadesini kullandı. Pehlivan, öğrencilere tavsiyelerde de bulunarak, “Yeme-içme sektörü, hem turizmi geliştirebilecek hem uzun vadede katma değerler sağlayabilecek bir sektör. Ama girişimci olabilmek için sadece bölümünüzle sınırlı kalmayın. Her sektörle ilgili kendi bilginizi birleştirebilirsiniz. İlk önce kendi fikirlerinize saygı duyun” diye konuştu.
Panele, konuşmacılar Aydın Genç İşadamları Derneği (AYGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Pehlivan, MARKAYDER Mali Sekreteri Çimen Mutlu, Didimli turizmci Kadir Karakaya ve Sosyal Girişimci Tülin Akın'ın yanı sıra, Adnan Menderes Üniversitesi Didim Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Battal Oğuz, AYGİAD Didim temsilcisi Yunus Emre Kaya, turizmciler, akademik personel ve öğrenciler katıldı. (EDİZ VERDİOĞLU)
BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.