
Kuyucak’ın Kurtuluş Mahallesi’nde kadın girişimci Cansu Karaca’nın (23), hobi olarak başladığı butik pastacılık, Aydın ve Denizli’de büyük ilgi görüyor. Sadece pastacılıkla yetinmeyen genç girişimci, kendi yetiştirdiği zeytin ve inciri Türkiye’nin birçok yerine gönderiyor.
Butik pastacılığı hobi olarak başlattığını bildiren genç girişimci Cansu Karaca, pastaların Aydın ve Denizli’de büyük ilgi gördüğünü söyledi. İnternet üzerinden sipariş aldığını ve sipariş üzerine çalıştığını belirten Karaca, “İlk başlarda pastaları arkadaşlarıma yapıyordum. Sonra siparişler gelmeye başlayınca bu işe girdim. Pastalarımı evimin mutfağında hazırlıyorum ve Aydın’dan Denizli’ye siparişler alıyorum” dedi.
Pastacılıkla ilgili bir eğitim almadığını söyleyen Karaca, “Pastaların üzerindeki model ve figür üzerine bir eğitim aldım. Her türlü etkinliğe özel pastalar hazırlıyorum. Pastayı yaparken her aşamada müşterilerimin de fikirlerini alıyorum. Müşteri portföyüm biraz daha genişlediğinde dükkan açacağım” diye konuştu.
“İSTEK DOĞRULTUSUNDA TASARIM YAPIYORUM”
Butik Pasta ve kurabiyeleri katkısız hazırladığını ve kişiye özel çalıştığını belirten Karaca, sözlerine şöyle devam etti:
“Sosyal medya üzerinden Cansu’nun Mutfağı adresinden müşterilerim bana ulaşıyor. Kişiye özel çalışıyorum ve tamamen müşterilerimin İstekleri doğrultusunda tasarım yapıyorum. Hazırlık aşaması çok zahmetli, dikkatli ve detaylı çalıştığım için en az bir hafta öncesinden sipariş alıyorum. Doğum günü, Sevgililer Günü, düğün, kına, sünnet babyshower, mevlit, her alanda her temada pasta çalışıyorum.”
“ELİMİZDEKİ İMKANLARI DEĞERLENDİRMEK İSTEDİM”
Butik pastacılığın yanında bahçelerinde yetişen zeytin ve inciri de değerlendirdiğini bildiren Karaca, şöyle dedi:
“Butik pastalar yaparken elimdeki zeytini ve inciri de değerlendirmek istedim. Sosyal medyada Butik Lezzetler İstasyonu adında bir grup kurdum buradan siparişlerimi alıyorum. İnciri, zeytini, zeytinyağını, nar ekşisini paketleyerek Türkiye’nin birçok yerine gönderiyorum. Bu işin ve sektörün daha taze kanlara ve araştırmacı girişimcilere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Ovamızın toprakları çok verimli hemen hemen her şey yetişiyor herkes elindeki mahsulü değerlendirsin istiyorum.”
Sektöre farklı bakış açısıyla bakmak için bu işe girdiğini söyleyen Karaca sözlerini şöyle sürdürdü: “Kişiye özel çalışmak, ambalaj ve sunumumuzun farklı olması ve elimizden geldiğince kendimizden bir şeyler katmak en önemlisi gerçek anlamda organik ve doğal ev yapımı ürünler geliştirip sunmak. Amacım tonlarca incir zeytin hazırlayıp satmak yerine müşteri talebi doğrultusuna göre ürünlerimizi hazırlayıp göndermek. Gerçekten kimyasal işlem görmemiş mis gibi incirimizden tatsınlar.”
“TOPRAKLARIMIZI TANISINLAR”
İncir ve siyah zeytin gibi ürünleri vakumlayarak gönderdiklerini belirten Karaca, vakum paketleme işleminin ortam sıcaklığından doğan bozulmayı büyük ölçüde geciktirdiğini, bakteri ve küf üremesinin gelişimini engellediğini söyledi. Bu yıl beklentilerin üzerinde satış yaptığını kaydeden Karaca, “İkinci kez stoklarımızı güncelledik, olumlu sonuçlar alıyoruz. Bize inanan güvenen müşteri portföyümüz genişledi. Türkiye'nin hemen hemen her yerine gönderim yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Denizli, Aydın arasında elden teslimatlar yapıyoruz” dedi.
Amacının Aydın güzergahından geçenlerin uğrak noktası olmayı hedeflediğini ifade eden Karaca, “Topraklarımızı bahçelerimizi tanısınlar gelip görsünler. Butiğimiz de çaylarını yudumlayıp pastaların tadına bakarken bizlerde siparişlerini hazırlayalım istiyorum” diye konuştu.
“GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİ ALMAYI HAZIRLANIYORUM”
Cansu Karaca, KOSGEB Girişimcilik Kursuna katıldığını ve sertifikasını aldığını, girişimcilik desteği almaya hazırlandığını söyledi. Gelecek sezonda ürün yelpazesini genişletmek istediğini kaydeden Karaca, sözlerine şöyle devam etti:
“Sadece incir, zeytin değil ev yapımı doğal nar ekşisi, yaylamızdan ceviz, yıllarını arıcılığa vermiş dedemin katkısız doğal balı, kuru üzüm, nar, kurutulmuş domates, biber gibi çeşitlerimiz var. Bu ürünlerin hepsini değerlendireceğim. Yıllarını bu işe vermiş dedelerimiz ve büyüklerimin desteğiyle güzel işlere imza atacağımı düşünüyorum.”
“ZORLANDIĞIMIZ TEK NOK KARGO”
Kurtuluş’tan kargo gönderemediğini bildiren Karaca, “Bu işte zorlandığımız tek nokta, kargonun çok uzak olması. İsterdik ki en azından haftada bir köyümüzden kargo alımı yapsalar çok daha güzel işlerin çıkacağına inanıyorum. Bu konuda yetkili kişilerden destek bekliyorum” diye konuştu. (ÖZGE SÖNMEZ)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.