Takip Et

Aydın'ın deprem riski, İstanbul'dan daha yüksek

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir ve çevresinde sismik enerji birikimi saptandığını ve kentin depreme hazırlık çalışmalarını artırması gerektiğini belirtti. Sözbilir, TÜBİTAK desteğiyle yürütülen bir proje kapsamında İzmir'deki fay hatlarını daha iyi anlamak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

İzmir'in büyük bir kısmının aktif faylar üzerinde yer aldığını vurgulayan Sözbilir, ayrıca Ege Denizi'nin altında yıkıcı depremler oluşturabilecek çok sayıda fay bulunduğunu ifade etti. Bu nedenle İzmir'in deprem riski açısından İstanbul'dan daha tehlikeli olduğunu söyleyen Sözbilir, risk altında olan diğer illeri de Aydın, Balıkesir, Denizli, Manisa, Afyonkarahisar, Muğla, Çanakkale, Adana, Bingöl ve Hatay olarak sıraladı.

SON BÜYÜK DEPREM 1688’DE YAŞANDI

İzmir'deki yerleşim yerlerinden geçen fay hatları üzerinde son yüzyılda büyük bir deprem yaşanmadığını belirten Sözbilir, Türkiye Diri Fay Haritası'na göre İzmir'i etkileyebilecek 30 civarında fay bulunduğunu söyledi. Tarihsel kayıtlara göre, İzmir'in yaklaşık 300 yılda bir yıkıcı depremle karşı karşıya kaldığını belirten Sözbilir, son büyük depremin 1688 yılında gerçekleştiğini ve binlerce insanın bu depremde yaşamını yitirdiğini dile getirdi.

Son araştırmaların bazı fay hatlarında sismik enerjinin biriktiğini gösterdiğini ifade eden Sözbilir, İzmir'de depreme hazırlığın aciliyetine dikkat çekti.

ERKEN UYARI SİSTEMİ VE DEPREM SENARYOLARI

Prof. Dr. Sözbilir, İzmir'deki faylarla ilgili bir erken uyarı sistemi üzerinde çalıştıklarını ve farklı deprem senaryoları oluşturduklarını söyledi. Bu çalışmalarla hangi fay kırıldığında hangi ilçede ne tür bir hasar meydana gelebileceğine dair modellemeler yaptıklarını belirten Sözbilir, projeye Yüksek Öğretim Kurumu Araştırma Destek Programı'nın (ADEP) destek verdiğini ekledi.

Yakın gelecekte deprem oluşturabilecek fayları sanal ortamda simüle ederek, olası hasarları önceden tahmin etme fırsatı yakaladıklarını ifade eden Sözbilir, bu sayede gerçek bir deprem yaşanmadan önce risk alanlarını ve potansiyel hasarları tespit edebildiklerini belirtti. Böylelikle İzmir'de depreme hazırlık çalışmalarının daha verimli bir şekilde yapılması hedefleniyor. (MEHMET AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.