AyFm 100.5
  • 24 Haziran 2017, Cumartesi 09:10

Akrep yelkovan başında 53 yıl

Mehmet Ateşçi

Nazilli’de ilkokulu bitirdikten sonra çırak olarak girdiği ustası Halil Gülseren’in yanında saatçiliğe başlayan Mehmet Ateşçi (68), hayatının 53 yılını akrep yelkovan başında geçirdi. Ateşçi, ilerlemiş yaşına rağmen saatçiliği devam ettiğini söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Nazilli’de ilkokulu bitirdikten sonra çırak olarak girdiği ustası Halil Gülseren’in yanında yıllarca çalışıp usta olduktan sonra kendi dükkanını açan ve meslekte 53 yılı geride bırakan saat tamircisi 68 yaşındaki Mehmet Ateşçi, ilerlemiş yaşına rağmen işine devam ettiğini söyledi. Yarım asırlık meslek hayatında 15 çırak yetiştirdiğini, bunlardan bazılarının mesleğini sürdürdüğünü, bazılarının ise başka işlere yöneldiğini söyledi.

 

KIZLARA ŞIKLIK, ERKEKLERE PRESTİJ KATIYOR

Mesleğini severek yaptığını söyleyen Ateşçi, “Saat eskiden ihtiyaçtı. Günümüzde ise ihtiyaç olmaktan çıkıp sadece imaj ya da aksesuar olarak kullanılıyor. Çin malları çıktıktan sonra 5 liradan başlayıp milyarlarca liraya kadar satılan saatler de var. Her keseye, her yaş grubuna hitap eden binlerce çeşit saat modeli bulunuyor. Kızlar aksesuar için saat alırken, erkekler prestij açısından tercih ediyor. Bu eskiden de böyleydi şimdi de böyle. İhtiyaç hissetmese de imaj yapmak için erkekler kol saatini tercih ediyor. Kadın için çanta, ayakkabısı neyse erkek içinde kol saati çok önemli. Tutku derecesinde saat düşkünü hatta koleksiyonu yapanlar var. Kıyafetinin rengine göre saat alıp takanlar var. Marka saat taktığı zaman güçlü bir erkek imajı verdiğini düşünüyor. Bu da bizim mesleğe prestij katıyor. Ucuz Çin malı alıp koluna takan, bozulduğunda çöpe atıp yenisini alabiliyor. Ama binlerce lira verip aldığı saatini tamir ettirmek için gelen müşterimiz de var. O yüzden hiçbir zaman ölmeyecek bir mesleğe sahibiz. Bu iş, herkesin eline bırakılmayacak kadar değerli” dedi.

 

İTİBARLI BİR MESLEĞE SAHİBİZ

Mesleğine aşık, yıllarca emek vermiş bir saat tamircisi olarak her gün dükkanı açıp tamire devam eden Ateşçi, meslekte eskisi gibi çırak yetişmediğini söyledi. Gençlerin bu tür mesleklere itibar etmediğinden dert yanan Ateşçi, “Bu meslekte ekmek var. Gençlere tavsiyem, meslek edinmeye yönelmeleridir. Mesleğimiz güzel, kibar, itibarlı... Bizden sonraki nesiller çırak yetiştirirse devam eder. Temennim bu yöndedir. Çünkü saat tamirciliği bir ihtiyaç ve her önüne gelenin yapabileceği bir iş değil” diye konuştu.

 

Çin malları

sektörü etkiledi

Saat tamircisi Mehmet Ateşçi ile aynı ustanın yetiştirdiği 41 yıllık saat ustası, 56 yaşındaki Ali Uyar, saat piyasasını en ok Çin mallarının etkilediğini söyledi. Kendisinin saat sektörüne 7 çırak yetiştirdiğini, bunlardan birkaçının saatçiliği sürdürdüğünü söyledi. Saat sektöründe en büyük sıkıntının Çin malları olduğunu ifade eden Uyar, mesleğin ölmemesi için çırak yetişmesi gerektiğini söyledi. (GÜLAY ÖZTEKİN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.