
Aydın’da 1976 yılında 300 metrekare alan üzerinde kurulan Gezici Mandıra, bugün 10 bin metre kare alanda verdiği hizmet ve ürettiği doğal ürünlerle Türkiye’nin birçok noktasında müşterisiyle buluşuyor.
Modern son teknoloji ile donatılmış, 6 bin metrekare kapalı alanda imalat yapan Gezici Mandıra, günde 100 ton süt işliyor. 100 kişiden oluşan deneyimli kadrosu ve 30 arabasıyla hizmet veren Gezici Mandıra’nın ürünleri bugün, İstanbul, Bolu, Düzce, Karabük, Ordu, Rize, Trabzon, Erzurum, Erzincan, Tunceli, İzmir, Denizli ve daha birçok şehre ulaşıyor. Gezici Mandıra, imal ettiği İzmir tulumu, Ezine peyniri, kaşar peyniri, süzme yoğurt, tel peynir, somon peyniri, lor, çökelek ve tereyağı gibi ürünlerini, Türkiye’de birçok noktaya ulaştırarak Aydın ekonomisine katkı sağlıyor. Denizli ile İzmir arasında, imalatçı olarak en fazla süt işleyen firma unvanına sahip Gezici Mandıra, doğal, katkısız, hijyen koşullarına uygun, sağlığa yararlı ve standart kalitede ürünler üreterek, bunları tüketicilerine lezzetli bir şekilde sunmayı ilke ediniyor.
KESTANECİLİKTEN MANDIRACILIĞA
İşletme sahibi Yusuf Gezici, Gezici Mandıra fikrinin ortaya çıkış serüvenini şöyle anlatıyor:
"Babam Mehmet Gezici, Türkiye'de kestane işleyen tek vatandaştı. Babamdan başka kimse kestane işini bilmiyordu. Kestaneciliğin yanında Ödemiş’te bir mandıracının nakliyesini yapıyordu. Nakliye yaparken de koyunların yapağısını (yününü) alıyordu. Mandıracı babama, 'siz şoförlükten başka bir şey yapamazsınız' deyince babam bu yüzden mandıra açtı. Mandıracılık buradan başlıyor. İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Hamamköy’de başladık işe. Babam kestane işini Aydın'da yaparken pazarı ödemişten Aydın’a taşıdı. Babam Köşk'e gelince sütü bu bölgeden götürmeye başladık. Buradan topluyor, köyde işliyor, Aydın'a satmaya götürüyorduk. Kestane işini herkesin yapmaya başlamasıyla gübre ve yem işine girdik. Daha sonra taleplerin artması ve bölgeye ulaşımın zor olmasından dolayı 1993 yılında fabrikayı Köşk’e taşıdık ve Mega Süt ve Tarım Ürünleri Sanayi Ticaret A.Ş. olarak üretime başladık. 2006 yılında da günümüz şartlarına uymak, daha modern bir yapıya sahip olmak ve ürün çeşitlerimizi arttırmak amacıyla Umurlu Organize Sanayi Bölgesinden arsa satın alarak fabrikayı kurduk."
''25 SENE ÇİZME GİYDİM''
İşi küçük yaşlarda babasıyla birlikte çalışarak öğrenen Yusuf Gezici, "Babam mandıracılığa başladığımda çocuktum, arabanın arkasında süt toplardım. Mandıradaki ustaların yanında durdum. Yetiştim. Başarı yakalamak istiyorsan işini kendin anlaman ve yapman gerekiyor. Ben 25 sene çizme giydim. İmalathanede çalıştım. Şimdi imalathanede olmasam bile hergün denetleyip kameradan izliyorum. Hatalarını görürsem müdahale ediyorum" diyor.
KALİTE SAYESİNDE PAZARLARINI BÜYÜTTÜLER
Gezici Mandıra’da üretilen ürünler, müşterilere en doğal yollarla, özel ambalajlarında ulaştırılıyor. İşletme, ürünlerine lezzet ve sağlık katarak sofralara konuk oluyor. İşletmenin bu kadar büyümesinin kalite ve dürüstlükle gerçekleştiğini söyleyen Yusuf Gezici, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Herkesi fabrikamızı gezmesi için davet ediyorum. Kişi, her kim olursa olsun iş yerini istediği gibi gezebilir, denetleyebilir. Ben denetimciler gelecek diye onlara özel hiç hazırlık yapmadım. Benim işletmem hergün denetleniyormuş gibi eksiksiz, hatasız ve hazırdır. Bu kaliteyle biz iyi kazançlar elde ettik. Karadeniz Bölgesinde çok etkiliyiz. Oradaki illerden tanımadığım bir sürü müşterim var. Ben onların ayağına gidip peynir alın demedim. Sadece kaliteyle bize ulaştılar. Gezicinin gittiği yerlere ikinci bir bayiilik vermiyorum. Markayı ayaklar altına düşürmemek için elimde olan bayiilere sahip çıkıyorum. Böyle olunca hem para kazanıyorsun, hem de pazarını bozmamış oluyorsun, bunlar çok önemli."
FABRİKAMIZIN KAPISINDAN İÇERİ KİMYASAL GİRMEDİ
Gezici Mandıra, kendi laboratuvarında gıda mühendisleriyle kaliteden ve hijyenden ödün vermeden aynı kalitede ürün üretiyor. TSE, İSO belgeleri ve helal sertifikası gibi birçok akreditasyona sahip olan işletme, sütün işlenme aşamasında hijyene büyük önem veriyor. Süt seperatörüyle mikropların kontrol edildiği Gezici Mandıra’da sağlık koşulları her şeyin üzerinde tutuluyor. Yusuf Gezici konuyla ilgili şunları söylüyor:
"Hiçbir zaman hileye başvurmadık. Hileli ürün satmayı düşünmedik. Fabrikanın kapısından içeri bugüne kadar bir çay bardağı kimyasal madde girmedi. Gezici'nin ürünleri hiç bir katkı maddesi içermez. Kaliteyi ve maliyeti düşürecek kimyasallar kullanmayız. Ham maddelerimiz süt ve mayadan ibarettir."
ÜRETİM POTANSİYELİNİ İKİYE KATLAMAYI HEDEFLİYOR
Gezici Mandıra, çalışanlarıyla birlikte karını ve verimini arttırmayı ana hedefi olarak belirliyor. Her geçen gün kendini yenileyerek daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarına devam eden Gezici Mandıra, bölgedeki istihdamı arttırarak 200 işçi çalıştırmayı amaçlıyor. Günlük 200 ton süt işleme hedefi olan işletme, ileriye dönük planlarına Avrupa'ya açılmayı da ekliyor. (ESRA MUTİ)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.