
İncirliova'da kuvvetli yağış ve dolu nedeniyle, 5 bin dekar tarım arazisi zarar gördü. İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, çiftçinin şu an tarlalara yeni mahsul ekmek için cebinde mısır alacak parası olmadığını ifade etti.
"ÇİFTÇİ OVAYA AĞLAYARAK İNDİ"
İncirliova Osmanbükü Ovası'nın bir kısmında etkili olan aşırı yağmur ve dolu nedeniyle ilçenin önemli gelir kaynakları arasında bulunan ürünler zarar gördü. Tarlalarına gelen çiftçiler, ürünlerinin halini gördüklerinde adeta yıkıldı. Ova kesimlerinde pamuk, mısır, yonca ve buğday gibi ürünlerde zarar oluştu. Osmanbükü'nde yaklaşık 5 bin dekar arazinin zarar gördüğünü ifade eden Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, "Çiftçi ovaya ağlayarak indi. Çiftçinin cebinde para yok, olan parayı da harcadı. Primlerimizin yüzde 70'i ödendi, yüzde 30'u kaldı. Bizler üretiyoruz. Üreticinin primini kesemezler. Çiftçi şuan bu tarlalara mahsül ekmeye kalksa cebinde mısır alacak parası yok. Yetkililer çiftçinin halini gelsinler yerinde görsünler. Türkiye tarım ülkesi, tarıma destek verilmediği müddetçe tarım biter gider. En büyük pamuk ihracatı yapılıyor deniliyor, pamuk primleri düşürülüyor. Biz Ziraat Odaları olarak bizden bilgi almalarını istiyoruz. Birlikte işbirliği yapılması lazım, bizler her zaman işbirliğine hazırız." dedi.
ÇİFTÇİ TERK EDİLMİŞ VAZİYETTE
Maliyetlerin yüksek olmasından dolayı çiftçilerin arazilerine sigorta yaptıramadıklarını açıklayan Başkan Kaykı, "Ovalarda da pamuk ve mısır olmak üzere çok sayıda bitki zarar gördü. Fakat, bu afet sonucu, Tarsim sigortası yaptıramayan çiftçilerimiz var. Tarsim sigortalarının Ziraat Odalarına geçmesi lazım. Ne olacak bu çiftçinin, bu ovanın hali? Hiç çiftçinin halini hatırını soran yok. Çiftçi şuan terk edilmiş vaziyette. Biz sesleniyoruz ama sesimizi duyan yok. Gelsinler yerinde görsünler. Verilen emeğe yazık. Bu yıl çiftçi için bitti. Tarım, hayvancılık günden güne bitiyor. Çiftçi para kazanmıyor. Kız istemeye gidildiğinde bile çiftçiye para kazanmıyor diye kız vermiyorlar. Buradan Ankara'ya sesleniyoruz. Destekleri tekrardan gözden geçirmeliler." diye konuştu.
OLDUĞU KADARINA ŞÜKREDECEĞİZ
Tarlasına geldiğinde, gördüğü manzaraya şaşırdığını dile getiren Yüksel Dağ, "Tarlalar su altındaydı. Ovada yaklaşık 5 bin dekar civarında arazi zarar gördü. Ben kiracıyım ektiğim pamuk, dolu felaketi nedeniyle zarar gördü. Tarsim sigortası yaptırmadım. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Artık bu tarlayı yeniden sürüp dikim yapamam. Çünkü dikim zamanı geçti. Mahsulü kaldırdıktan sonra buğday ekecektik, tarla su altında kaldığı için verimli olmayacağından onu da ekemeyeceğiz. Artık bu yetişen pamuğun olduğu kadarına şükredeceğiz." dedi.
HEPİMİZ BURADAN GEÇİMİMİZİ SAĞLIYORUZ
Yağmur ve dolu nedeniyle köylünün, üreticinin perişan olduğunu ifade eden Ali Oğuzhan Ülgüdür, "Bu bölge Osmanbükü Ovası'nın en verimli tarlalarının bulunduğu yer. Yaklaşık bu bölgeden 600 kg civarında verim alınıyordu. Dolu ve fazla yağış nedeniyle üreticimiz emeğinin karşılığını alamayacak. Şimdiye kadar hiç böyle bir şey yaşamadık. Bölgede İlçe Tarım Müdürümüz, İncirliova Ziraat Odası Başkanımız, İncirliova Ziraat Bankası Müdürümüz tarlalarımıza tespitler yaptılar, zararlarımızı kendileri gördüler. Zararlarımızın nasıl karşılanacağını merak ediyoruz. Hepimiz buradan geçimimizi sağlıyoruz. Herkes zor durumda, tarlaların çoğunda Tarsim sigortası yok. Olduğu kadar mahsulü alacağız. Yapacak bir şeyimiz yok. Yetkililerden destek bekliyoruz." dedi. (CEREN AKBAŞ)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.