
Kadın Girişimci Sevgül Batur, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın'ın hazırlayıp sunduğu 'Baş Başa' programının konuğu oldu. Yurtdışı pazarına açıldıklarını belirten Batur, “Başta Amerika, Japonya, İrlanda olmak üzere çok fazla ülkeden ürün talebi alıyoruz. Ürünlerimiz, Hollanda’dan Amsterdam’a Almanya’dan ise Nürnberg şehirlerine girdi” dedi.
“SEVGÜL BATUR KİMDİR ?”
Sevgül Batur Kimdir? Sorusuna Batur, “1980 doğumlu evli ve 4 çocuk annesiyim. Nazilli’de yaşıyorum, 2016 yılında başlamış olduğum işimi hala sürdürmekteyim. 15 yaşlarında evlendim. İstanbul’a gittim bir buçuk sene kadar orada kaldım ve bir buçuk senenin sonunda dayanamayıp Nazilli’ye tekrar döndüm. Biz anneannem ve dedemle büyüdük. Anneannem ve dedem bizi büyütürken bize çok güzel şeyler öğrettiler. Hayatı, insanlara nasıl davranmamız gerektiğini öğrettiler. Yaşı ilerlemiş ve tecrübe kazanmış bir insandan aldığınız eğitimle genç bir insandan aldığınız eğitim çok farklı oluyor. O yüzden anneannem ve dedem benim hayatımda çok özel bir yere sahipler. Nazilli’ye döndükten sonra eşim buradaki işine devam etti. Bende çocuklarımla birlikte vakit geçirdim. Genellikle yaşı ilerlemiş insanlarla daha çok vakit geçiriyorum. Hayatım boyunca yanımda çok fazla genç arkadaşım olmadı. Büyük teyzelerle daha çok iletişim halinde oluyordum, çünkü benim büyüdüğüm insanlar olgun insanlardı. Bilmediğim ürünlerin yapımını hep tecrübe sahibi teyzelerimden öğrendim” dedi.
“KALİTEYİ ASLA BOZMADIM”
Ürettiği yerel ürünlere değinen Batur, “Aile içinde tüketmek amacıyla üretim yaptığım için, o kalite hiç bozulmadı bende çünkü ben yiyeceğim, çocuklarım yiyecek başkaları da yiyecek düşüncesiyle ürettim. Çocuklarım büyüyünce eşime destek olmak için bir şeyler yapmam gerektiğini düşünüyordum. Çapa, sera gibi işlere giderek eşime küçük çaplı destekler veriyordum. Tarım işçiliği yaptım lokantada dahi çalıştım. Çalışmak ayıp değil yeter ki insan onurlu bir şekilde çalışsın. Kızım Üniversite’ye başladı ben o sırada bir fabrikada çalışıyordum. Fabrikada çalışırken bu yaptığım ürünler olan tarhana, salça, toz biber gibi ürünleri fazla fazla yapıyordum. İşten gelince o sebzeleri yıkayıp hazırlayıp ertesi gün işe gidince kurutmaya bırakıyordum. Tüm bunları yaparken bana destek olan çok fazla insan oldu. Ege’nin insanında yürekten bir sevgi var. Ben bu işe yavaş yavaş başladığım zaman benim bir saç ayağım dahi yoktu. Komşularımın saç ayaklarını kazanlarını kullanarak yavaş yavaş büyüyerek büyük bir işin içine girdim” diye konuştu.
“ÜRÜNLERİMİZ SOSYAL MEDYADA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ”
Batur, “İlk olarak ürünlerimi çevremdeki insanlar almaya başladı. Daha sonra sosyal medya aracılığıyla ürünlerin fotoğraflarını paylaşıyordum. Kızım çok fazla çaba gösterdiğimi görünce bana destek olmaya başladı, tavsiyeler verdi ve benim istediğim işi hissetmeye başladı. Onun desteğiyle epey ilerleme kaydettim. Kendi başıma videolar çekiyordum, bir video attım ertesi gün 150 bin izlenme gördüm. Şimdi 2 milyon izlenmeye ulaşan videolarım da var. Şimdi ise çok büyüdü işlerim şimdi o büyüyen kazanı da daha fazla büyütemiyoruz sadece çoğaltabiliyoruz. Asıl önemli olan, tutturmuş olduğumuz lezzetin kaybolmamış olmasıdır. Yapmış olduğum ürünlerin rengi ve kıvamı bana mutluluk veriyor” dedi.
“ÜRÜN ÇEŞİDİMİZ FAZLA”
Ürün çeşitliliğinin oldukça fazla olduğunu ifade eden Batur, “Reçel dışında erişte, salça, kuru sebze ve kuru sebzenin de her çeşidi var. Fasulye kurusu, bamya kurusu var. Dolmalık patlıcan dolmalık biber, sivri biber kurusu, dilme biber kurusu var. Yaz aylarında hiçbir tüketici sıkıntı yaşamasın diye yazın doğallığını ve tazeliğini biz insanların evlerine taşıyoruz. İşlerim çok şükür iyi gidiyor. İnşallah yurtdışına ihracatımızda başlayacak, ilk tırımızı gönderdik. Bu süreçte aracı firmalar bana destek olarak ürünümü yurtdışına taşıdılar. Onlara bu desteklerinden dolayı gerçekten çok teşekkür ediyorum. Kendi ismim ve markam ile ben yurt dışı pazarına girmek istiyorum. Ürünlerimiz, Hollanda Amsterdam’a, Almanya Nürnberg şehirlerine girdi. Çok fazla ürün talebi alıyoruz. Ben o tırı çıkardığım zaman Amerika, Japonya, İrlanda gibi birçok ülkeden aradılar. Sevgül hanım ürünlerinizi gönderir misiniz? diye. Doğallığımız bozulmasın diye çok yayılmıyorum. Günde onlarca insan toptan ürün almak istiyor ama maalesef hepsini karşılayamıyoruz yalnızca üretebildiğimiz kadarını verebiliyoruz” sözlerine yer verdi.
“ÇOK FAZLA ÜRÜN TALEBİ ALIYORUZ”
Batur, “En çok talep edilen ürün erişte, kuru sebze, reçel. Reçel çeşitlerimiz damaklarda çok güzel bir tat oluşturduğu için çok tercih edilen ürünlerden. Cevizli incir reçelimiz Türkiye’de rekor kırdı diyebilirim. Aydın’a has ve Aydın’ın özelliklerini taşıyor ben incire baktığım zaman Aydın’ı görüyorum. Bu tür yöresel ürünleri tanıtmak bence çok önemli. Benden alışveriş yapan ev hanımları da var genellikle memurlarımız doktorlarımız var. Yurtdışından bölgeye gelen ziyarette bulunan ve bana uğrayan misafirlerimiz var. Ürünlerimi tüketecek olanlar gerçekten gönül rahatlığıyla tüketebilirler. Ürettiğim yöresel ürünleri kendime verdiğim söz üzerine sağlığım yettiğince en iyisini yapmaya ve sunmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.