AyFm 100.5
  • 2 Kasım 2022, Çarşamba 14:30

Girişimcilik fikrini ejder meyvesiyle gerçekleştirdi

Ejder meyvesi üreticiliği pek çok yerde olduğu gibi son dönemlerde Aydın’da da üreticiliği hızla artmaya başladı. Kadın Girişimci Derya Tunçay, İncirliova’da oluşturduğu sera içerisinde ejder meyvesi üreticiliğine devam ediyor.

Ejder meyvesi üreticiliği pek çok yerde olduğu gibi son dönemlerde Aydın’da da üreticiliği hızla artmaya başladı. Kadın Girişimci Derya Tunçay, İncirliova’da oluşturduğu sera içerisinde ejder meyvesi üreticiliğine devam ediyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Derya Tunçay, ejder meyvesi ile üniversite yıllarında tanıştığını, memleketi Aydın’da yetiştiriciliğinin uygun olup olmadığı hakkında bazı girişimcilik fikirlerini araştırdığını ifade etti.

“TOPRAĞIMIZA, İKLİMİMİZE UYGUN OLDUĞUNU KEŞFETTİM”

Tunçay, ejder meyvesiyle tanışma hikayesini şöyle anlatıyor:

“Üniversite yıllarında ejder meyvesiyle tanıştığını anlatan Tunçay şu ifadeleri kullandı: “bir gün manavda ejder meyvesi ile tanıştım. İki tane deneme amaçlı yedim. Tadını, görüntüsünü çok beğendim. Aklımda hiç bu işe girme fikri yoktu. Nasıl yapacağımı da bilmiyordum. Aydın’da yetiştirilmeye uygun mu, iklimi uygun mu onu da bilmiyordum. Aradan belli bir süre geçti. Bazı girişimcilik fikirlerini araştırmaya başladım. Kendi memleketime yerleştiğimde ne yapabilirim diye. Farklı fikirlerden sonra aklıma yediğim ejder meyvesi geldi. Acaba yetiştiren var mı diye araştırmaya başladım. Benden önce de yapanları gördüm. Toprağımıza, iklimimize uygun olduğunu keşfettim. 2020 yılının başında Aydın’a yerleştim. Şuan İncirliova’da kiraladığım 1,5 dönümlük serada üretime devam ediyorum.”

“EJDER MEYVESİ UZUN YILLIK BİR BİTKİ”

Tunçay, ejder meyvesinin yetiştirilmesi hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Ejder meyvesi üreticiliğine yönelik bir destek almadım. Fidanı İzmir’den kendimiz temin ettik. Büyüttük. Danışmanlığını da kendimiz yaptık. 2020 Mayısta ilk fidanlarımızı toprakla buluşturduk. Şuan 2,5 senemizi doldurduk. İl 1- 1,5 senemizi ağaçlarımızı büyütme odaklı olarak çalıştık. İlk amacımız yeşil formda büyütmekti. İlk 1,5 seneden sonra çiçek veriyor ve çiçek açıyor. Meyvelerimiz gelişmeye başlıyor. Ejder meyvesi çok uzun yıllık bir bitki. İyi bakıldığı zaman 25- 30 sene ömrü olan bir bitki. Biraz sabır işi. Çilek gibi kısa sezonluk bir meyve değil. Kaktüs familyasına ait bir ağaçtır. Direk sistemi hazırlıyoruz. Bu sistem beton, su boruları ya da kargı olabilir. Fidanları direklerin dibine dikiyoruz. İlk 1,5 sene ana gövdeyi büyütmeye çalışıyoruz. 1.5 metre olunca taçlandırma yapıyoruz. Taçlandırma ile meyve dallarını aşağıya sarkıtıyoruz. Yere yarım metre kala uçlarını kütlüyoruz. Kütlediğimiz zaman ağacın yeni dalı sertleşiyoruz. İçindeki sıvı dolu yapı doluyor. Dolgulu hale geldiği zamanda diken yataklarından tek tek çiçekler çıkıyor. Çiçekler açtıktan 10- 15 günden sonra akşam saatlerinde 21.00- 22.00 gibi açmaya başlıyor. Ertesi sabah güneş açtıktan 1- 2 saat sonra çiçekler kapanıyorlar. Yılda bir defa açıyor. Ve o çiçek sadece bir gece yaşıyor. Bu anlamda çok endemik ve değerli bir özelliğe sahip. Çiçek öldükten sonra çiçek yatağının dibinden meyve başlıyor. Çiçek açtıktan sonra olgunlaşma süresi yaklaşık 40- 45 gün sürüyor. Toptan ve perakende olarak satışımız var. Perakende olarak kendimiz festivalleri geziyoruz. Farklı illerde ve aydın yöresindeki pazarlara gidiyoruz. Pazar günleri Çakırbeyli pazarında satış yapıyoruz. Sezonlarda yol kenarında ufak bir tezgâhta satış yapıyoruz. Toplu olarakta şuan bir kurutma fabrikasına veriyoruz. Talebi şuan çok güzel. Biz çok memnunuz. Halkımız tattıkça beğendikçe taleplerin artacağını düşünüyorum. Belki ilerde bu 1,5 dönümlük alanı 3 -4 dönüm alana imkânlarımız el verdikçe büyütmeye başlarız”

“DİYABETE VE KANSER TÜRLERİNE İYİ GELDİĞİ KANITLANDI”

Ejder meyvesinin faydaları ve kullanım alanlarından bahseden Tunçay, “ İçi beyaz olup kivi gibi siyah çekirdekleri var. Şeker hastalarına iyi geldiği kanıtlanmış durumda. Bu meyveden 3-4 adet yese bile asla şekeri çıkmıyor. Kan şekerini düzenliyor. İçi kırmızı olan cinsler ise kolon ve göğüs kanserini önlemeye yardımcı olduğu kanıtlandı. 3-4 tane portakala, 6-7 tane elmaya eş değer c vitamini var. İki türde potasyum, kalsiyum ve diğer mineraller açısından çok zengin. Biz herkese öneriyoruz. Küçücük bebekler bile yiyebiliyor. İnsanlarımız şuan sadece meyve olarak tüketiyorlar. Yurtdışında çok fazla kozmetik sektöründe talebi var. Maske, ruj ve saç bakım ürünleri gibi kozmetikte kullanılıyor. Kokteyllerde kullanılabilir. Çeşitli meyvelerle karıştırılarak milkshake, frozen tarzı içecek olarak kullanılabilir. Suyu sıkılabiliyor. Dış kabuğu kurutulup sporculara destek için enerji içeceklerinde kullanılabiliyor” diye konuştu.

“SERADA ÜRETİM YAPMAK DİĞER BİTKİLERE NAZARAN DAHA ZOR”

Ejder meyvesini serada ürettiklerini ifade eden Tunçay, “Türkiye’de kapalı olarak örtü altı üretim yapıyoruz. Diğer seracılık ürünlerine göre bakımı biraz daha fazla. Çünkü kışın sıcaklığı 0’ın altına düşmemesi gerekiyor. Aşırı don ağacımızın hem gelişmesini hem de meyve kalitemizi etkiliyor. Yazında aşırı sıcaklar bizi çok zorluyor. Serada yetiştirildiği için açık alanda toprakta üretim yapmaktan daha nazaran biraz daha zor. Açık alanda çiftçilik yapmak daha kolay nispeten. Seranın içerisinde her şeyi elle yapmak zorundayız. Otu elle yoluyoruz. Budamayı elle buduyoruz. Sırt pompası ile ilacını atıyoruz. Her şeyi elle yapmak zorunda olduğumuz için biraz daha fazla insan gücüyle çalışma göstermemiz gerekiyor. Dışarıda pamuk, mısır gibi ürünleri diktiğimizde her şey makine ile yapıldığı için daha kolay” dedi. (HAZEL BAYIK) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.